Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een aangrijpende en belangrijke film over de val van Srebrenica en een moderne klassieker van eigen bodem.

Blinded by the Light

Schaamteloze feelgoodfilm van Indiaas-Britse regisseur Gurinder Chadha borduurt qua toon en thematiek voort op haar succesvolle komedie Bend It Like Beckham (2002), nu niet met voetbal maar met popmuziek als drijvende motor. Hoofdpersoon Javed (Viveik Kalra) is een onzekere tiener van Pakistaanse komaf, die anno 1987 troost en inspiratie put uit de songs van Bruce Springsteen. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, maar ook wel wat drammerig, en de film als geheel hengelt soms al te gemakzuchtig naar emoties. Gebaseerd op de autobiografische roman van Guardian-journalist Sarfraz Manzoor, die ook meeschreef aan het scenario.

Quo vadis, Aida? (Where Are You Going, Aida?)

VN-tolk Aida is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladić. Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Jasmila Žbanić blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt. Spannend, aangrijpend en belangrijk. Bekroond met drie European Film Awards (o.a. beste film).

LET OP: de film is alleen te vinden onder de Engelse titel, Where Are You Going, Aida?

Lees ook ons interview met regisseur Jasmila Žbanić

Rabat

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterke roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dank zij het prima spel van de hoofdrolspelers. Nasrdin Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van alle kijkers met zijn prachtige dankwoord. Invloedrijk regiedebuut van Jim Taihuttu (WolfDe Oost) en Victor D. Ponten (CatacombeMocro Maffia).

Meer film- en serietips voor HBO Max