Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een romantische klassieker van Richard Linklater en een Franse komedie.

Before Sunrise

Chroniqueur van de slacker-generatie Richard Linklater (Dazed and Confused) introduceert de Amerikaanse aspirant-schrijver Jesse (Ethan Hawke) en de Franse studente Celine (Julie Delpy), die elkaar ontmoeten in een Europese trein en besluiten samen een nacht door te brengen in Wenen. Ze slenteren van de ene naar de andere toeristische attractie en voeren meanderende, naïeve, maar geloofwaardige gesprekken die de romantische kijker gegarandeerd zullen charmeren. 

De twee vervolgfilms Before Sunset en Before Midnight staan ook op HBO Max

The Mauritanian

In november 2001 werd Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij 9/11. Uiteindelijk belandde hij in Guantánamo Bay, waar hij werd gemarteld en veertien jaar zonder eerlijk proces vastgehouden. Hij schreef er zelf een boek over, waar regisseur Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) deze politieke thriller op baseerde. De conventionele Hollywoodopzet geeft de film soms iets vlaks, vooral in de scènes rond Slahi’s verdediger (Jodie Foster) en aanklager (Benedict Cumberbatch), maar de genuanceerde hoofdrol van Tahar Rahim (Un prophète) kruipt onder de huid. Een onthutsend verhaal.

My Donkey, My Lover & I (originele titel: Antoinette dans les Cévennes)

Antoinette is een Parijse schooljuf die er een affaire op na houdt met de getrouwde vader van een van haar leerlingen. Als hij met zijn gezin op wandelvakantie gaat in een Zuid-Franse bergstreek, reist ze hem achterna. Ter plekke wordt het voor Antoinette vooral afzien vanwege de eigenzinnige pakezel die haar bagage door de bergen moet vervoeren. Een onderhoudende, bitterzoete romcom-satire, verteld vanuit het perspectief van de ‘gezinsbreker.’ Losjes verwijzend naar Robert Louis Stevensons Travels with a Donkey in the Cévennes, doet Antoinette qua toon nog het meest denken aan een Franse Soof.

Meer film- en serietips voor HBO Max