Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een existentiële actiefilm van Nicolas Winding Refn en het acteerdebuut van Wende Snijders.

The Auschwitz Report

IJzersterke verfilming van het waargebeurde verhaal van twee Slowaakse Joden, die na twee jaar gevangenschap in Auschwitz wisten te ontsnappen en probeerden terug te keren naar hun thuisland, om daar alarm te slaan over wat zich afspeelde in het vernietigingskamp. Regisseur Peter Bebjak kiest effectief voor een minimalistische vertelstijl, met weinig uitleg en nauwelijks muziek. Het slimme camerawerk – dicht op de huid van de acteurs, technisch vernuftig gefilmd – zorgt voor een enerverende kijkervaring. Een buitengewoon indrukwekkende reconstructie, die maar weer eens benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven leren van de geschiedenis. Blijf vooral ook zitten voor de aftiteling.

Drive

De eigenzinnige Nicolas Winding Refn, wiens nieuwe serie Copenhagen Cowboy sinds kort op Netflix te zien is, kreeg in 2011 in Cannes de prijs voor beste regie voor de existentiële actiefilm Drive. Over een naamloze stuntrijder die 's nachts bijverdient als chauffeur bij roofovervallen. Strakke regie, fraai camerawerk en een sexy jaren-tachtigtechnoscore zorgen voor een herkenbare stijl. Hoofdrolspelers Ryan Gosling en Carey Mulligan hebben duidelijk chemie. Een uitstekende bijrol van komiek Albert Brooks, die 'against type' is gecast als meedogenloze maffioso.

Bekijk ook ons interview met Refn en Gosling uit 2011

Zurich

Nina lift met vrachtwagenchauffeurs van truckerscafé naar wegrestaurant, op zoek naar warmte, naar fysieke liefde, maar bevreesd voor al te veel intimiteit. Haar leven is uit het lood, zoveel is duidelijk, maar waardoor wordt pas geleidelijk aan duidelijk in Zurich, na Hemel de tweede langspeelfilm van Sacha Polak. Helena van der Meulen schreef het scenario speciaal voor zangeres Wende Snijders. Het blijkt een gouden greep: de debutante draagt de intense roadmovie, met een gezicht waar de wanhoop - op de rand van gekte - vanaf spettert. Ze kreeg er een Gouden Kalf-nominatie voor.

Meer film- en serietips voor HBO Max