Slowakije/​Tsjechië/​Polen/​Duitsland 2021. Drama van Peter Bebjak. Met o.a. Noel Czuczor, Peter Ondrejicka, John Hannah, Wojciech Mecwaldowski en Jacek Beler.

VPRO Cinema

IJzersterke verfilming van het waargebeurde verhaal van twee Slowaakse Joden, die na twee jaar gevangenschap in Auschwitz wisten te ontsnappen en probeerden terug te keren naar hun thuisland, om daar alarm te slaan over wat zich afspeelde in het vernietigingskamp. Regisseur Peter Bebjak kiest effectief voor een minimalistische vertelstijl, met weinig uitleg en nauwelijks muziek. Het slimme camerawerk – dicht op de huid van de acteurs, technisch vernuftig gefilmd – zorgt voor een enerverende kijkervaring. Een buitengewoon indrukwekkende reconstructie, die maar weer eens benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven leren van de geschiedenis. Blijf vooral ook zitten voor de aftiteling.

credits

Regie:
Peter Bebjak
Cast:
Noel Czuczor, Peter Ondrejicka, John Hannah, Wojciech Mecwaldowski, Jacek Beler, Michal Rezný, Kamil Nozynski, Aleksander Mincer, Christoph Bach, Ksawery Szlenkier, Florian Panzner, Lars Rudolph, David Zimmerschied
Scenario:
Peter Bebjak, Tomás Bombík, Jozef Pastéka
Productie:
Rast'o Sesták
Camera:
Martin Ziaran
Muziek:
Mario Schneider
Schrijver:
Alfred Wetzler
Kijkwijzer:
KJE
Jaar:
2021
Genres:
Drama, Historische film, Oorlogsfilm
Landen:
Slowakije, Tsjechië, Polen, Duitsland