Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een hartverwarmende kerstfilm van Aardman Studios en een Brits drama met Jodie Comer en Stephen Graham.

Arthur Christmas

Op het hoofdkwartier van de Kerstman wordt ontdekt dat van de twee miljard cadeautjes die moesten worden bezorgd er eentje niet is aangekomen. De Kerstman en zijn oudste zoon vinden het niet zo erg, één cadeautje, maar zijn jongste zoon Arthur wil de kleine Gwen uit Cornwall niet teleurstellen. Het sprankelende, hartverwarmende, bij momenten zelfs ontroerende maar nooit zoetsappige sprookje Arthur Christmas combineert het idioom van Mission: Impossible- en James Bond-achtige actie- en spektakelfilms met een typisch kerstverhaal over vaders en zonen. Mooie animatiefilm uit de koker van Aardman Animations (Chicken Run, Wallace & Gromit).

Suburra

Een ambitieus vastgoedplan moet het verlepte kuststadje Ostia omvormen tot het Las Vegas van Italië. Misdaadthriller Suburra schetst hoe een web van corrupte parlementariërs, maffia-clanleden en het Vaticaan de uitwerking ervan mogelijk maakt. In een veelal nachtelijk, regenachtig Rome stevent de film in zeven dagen, waarop dagelijks een slachtoffer valt, af op 'de apocalyps'. De Italiaanse regisseur Stefano Sollima, gespecialiseerd in tv-series over de onderwereld, sluit met deze stemmige, theatrale neo-noir aan op het romantisch-realisme van klassieke gangsterfilms. Met visuele bravoure, maar ook met kitscherig machismo en pompeuze elektronische muziek.

Help

In een verzorgingshuis in Liverpool blijkt de jonge Sarah (Jodie Comer) als begeleider van verdwaalde, verwarde dementerenden prima op haar plek. Met de relatief jonge Tony (Stephen Graham) kan ze het goed vinden. Dan komen, in maart 2020, de eerste berichten over het covid 19-virus. Televisiedrama met prima hoofdrolspelers laat de aanvankelijke onwetendheid, groeiende onrust en paniek zien waar het Britse zorgsysteem mee te maken kreeg. Gebrek aan financiële middelen en menskracht maken het aanzienlijk moeilijker. Zeker het eerste deel is spannend.

Meer film- en serietips voor HBO Max