Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een relatiedrama uit Noorwegen en een Oscarwinnende film van Damien Chazelle.

Hope

De introverte choreografe (Anja Andrea Bræin Hovig) en haar flegmatieke partner, theaterproducent Tomas (Stellan Skarsgard), zijn beiden hardwerkende ouders. We volgen ze tijdens een turbulente kerst en jaarwisseling, als blijkt dat Anja een onbehandelbare hersentumor heeft. Toch is dit niet het geijkte drama over ziekte en dood, maar een relatiedrama over de imperfectie van het leven, waarbij de dreigende dood de verwaarloosde relatie op scherp zet. Regisseur Sødahl gebruikte haar eigen ervaringen als basis voor deze film, die een verrassend onsentimentele toon aanslaat. Er gebeurt veel, maar dat wordt met vaart en aandacht verteld.

L'immortale

Sinds kort is op HBO Max het ijzersterke, vijf seizoenen tellende Gomorra te zien. L'immortale is zowel prequel als sequel van die succesvolle Italiaanse misdaadserie. Het is een smakelijk (en cruciaal) tussendoortje tussen het vierde en vijfde seizoen, dat draait om maffiabaas Ciro (Marco D’Amore, die de film ook regisseerde). De bijnaam van Ciro is ‘L’Immortale’, oftewel: De Onsterfelijke. De film wisselt flashbacks over Ciro’s opkomst in het criminele circuit af met het heden, waarin Ciro noodgedwongen vlucht naar Letland om bij te klussen voor de Russische maffia.

Whiplash

Voortreffelijke muziekfilm waarin een jonge, ambitieuze jazzdrummer (Miles Teller) het opneemt tegen zijn veeleisende en ­meedogenloze docent (een heerlijk ­intimiderende J.K. Simmons). Er zit geen valse noot in deze spannende en aangrijpende film van de jonge regisseur Damien Chazelle (La La Land, First Man), die de muziekwereld voorstelt als een sport­arena waarin alleen de meest fanatieken overleven. Maar waar in sportfilms de climax vaak over the top en ongeloofwaardig is, overtuigt Whiplash van begin tot het lang uitgesponnen, emotioneel verpletterende einde. Simmons kreeg een Oscar voor zijn fantastische spel, en ook de montage en de muziek kregen een Academy Award.

Meer film- en serietips voor HBO Max