Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een komische klassieker met Bill Murray en een indrukwekkend Duits drama.

Groundhog Day

Bill Murray is perfect als de cynische weerman Phil Connors die in een Noord-Amerikaans plaatsje steeds op dezelfde - en niet bepaald zijn beste - dag wakker wordt. De tijd lijkt rijp voor een bezoekje aan de psychiater (die hem inderdaad therapie voorschrijft), of beter nog een eigen, diepgaand onderzoek. Langzaam raakt Phil doordrongen van de filosofische kanten van zijn lot, en hoewel hij zijn stekeligheid (gelukkig) niet verliest, begint hij elke dag noodgedwongen weer aan een nieuw en gaandeweg wat beter leven. Het slot van deze bij vlagen hilarische komedie is wat aan de brave kant, maar het verhaal blijft verrassend.

Ter ere van de 25ste verjaardag van de film brachten we een bezoek aan Punxsutawney

Knives Out

Dat de Agatha Christie-formule nog niet compleet is uitgemolken bewees regisseur/scenarist Rian Johnson (Looper, Star Wars VIII) met dit vernuftige moordmysterie dat de regels van het genre tegelijkertijd eert, bespot en binnenstebuiten keert. Christopher Plummer speelt een succesvolle thrillerschrijver die zijn 85ste verjaardag viert in zijn landhuis, omringd door familie, en de daaropvolgende nacht niet overleeft. Aan excentrieke speurneus Daniel Craig de taak om uit te zoeken ‘whodunnit’. Slim geschreven maar aangenaam pretentieloos topvermaak, waar het bonte acteursensemble duidelijk met veel lol aan heeft gewerkt.

Opvolger Glass Onion: A Knives Out Mystery verschijnt op 23 december op Netflix

The People vs Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer)

LET OP: deze film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelse titel

Als de Duitse ­procu­reur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) er niet was geweest, was SS‘er Adolf Eichmann, de man die de logistieke regie voerde over de massavernietiging van de ­Joden, nooit opgepakt. Bauer riskeerde een aanklacht wegens landverraad door de Israëlische geheime dienst in te schakelen voor Eichmanns opsporing in Argentinië. Hoe en waarom hij dat deed is te zien in deze spannende film, die het midden houdt tussen politieke thriller en psychologisch drama. De film kan gezien worden als een postuum eerbetoon aan een onbekende Duitse held, die zijn geheim meenam in zijn graf.

Lees ook ons interview met de regisseur: 'Pas sinds drie, vier jaar is zijn belang voor naoorlogs Duitsland duidelijk geworden'

Meer film- en serietips voor HBO Max