Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer David Bowie in een sprookje en een documentaire van Alex Gibney.

Labyrinth

Tiener Sarah (Jennifer Connelly) betreedt het rijk van de Koning der Goblins (David Bowie) om haar gekidnapte broertje, dat nog een zuigeling is, terug te halen. Ze ontmoet o.a. een vriendelijke dwerg en een theedrinkende worm. Ze wordt bijna verzwolgen door de eeuwige maalstroom. Na een duivels doolhof en een eindloze Escherachtige wenteltrap dringt zij bij Bowie door. Visueel verbluffend sprookje voor kinderen en (grote) Muppet-fans. Het script is van Terry Jones (Monty Python), en Jim Henson (de schepper van The Muppets) produceerde met zijn Creative Work Shop in samenwerking met George Lucas. 

Moon

Astronaut Sam Bell (een geweldige Sam Rockwell) ziet na drie jaar soloën in de maanheliumwinning eindelijk thuisreis en gezinshereniging naderen. Ondanks lichte waanvoorstellingen lijkt hij de eindstreep in gezondheid te halen. Totdat hij een ongeluk krijgt en in de ziekenboeg wakker wordt. Pratende boordcomputer GERTY sust het incident, maar Sam weet: iets klopt hier niet. Ingenieus scenario van Nathan Parker en debuterend regisseur Duncan Jones (zoon van Labyrinth-hoofdrolspeler David Bowie) zorgt voor een in meerdere opzichten verontrustende, desoriënterende kijkervaring.

The Forever Prisoner

Zes maanden na de aanslagen van 9/11 pakte de CIA in Pakistan de van terrorisme verdachte Abu Zubayda op. Hij wordt beschouwd als één van de eerste gedetineerden die onderworpen is aan de ‘Enhanced Interrogation Techniques’ van de CIA, ondervragingsmethodes die nu bestempeld zijn als marteling. Deze sterke documentaire geeft een gedetailleerde weergave van het langdurige proces van Zubaydahs ondervragingen en de onmenselijke methodes, zoals ‘waterboarding’, die hierbij kwamen kijken. Interviews met klokkenluiders, oud-medewerkers van de CIA en gevisualiseerde CIA-documenten versterken het ontluisterende verhaal van Zubaydah (die nog steeds vastzit). Regisseur Alex Gibney won eerder een Oscar voor zijn documentaire Taxi to the Dark Side (2008), over een Afghaanse taxichauffeur die werd aangezien voor een Taliban-aanhanger en vervolgens werd doodgemarteld.

Meer film- en serietips voor HBO Max