Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Oscarwinnend drama van Steve McQueen en een Russisch meesterwerk.

Loveless

In deze voortreffelijke, nauwkeurig uitgesponnen zedenschets fileert de Russische cineast Andrey Zvyagintsev (Leviathan, The Return) het uiteengevallen huwelijk van de kille, egocentrische Zhenya en Boris rond de verdwijning van hun twaalfjarige zoon Alyosha. Hoe de jongen liefdeloos opgroeide in een moderne Russische middenklasse die het in materieel opzicht aan niets ontbreekt, dient ook als metafoor voor hoe moedertje Rusland haar burgers en haar voormalige satellietstaten behandelt. Een onderkoelde psychologische thriller tegen sneeuw- en schaduwrijke decors die appelleert aan het werk van Tarkovsky: duister en elegant. Juryprijs-winnaar in Cannes.

Nick and Norah's Infinite Playlist

Nick (Michael Cera) lijdt nog steeds hevig onder zijn breuk met zijn vriendin, als op een avond in een drukke bar Norah (Kat Dennings) naar hem toekomt, die hem een stevige pakkerd geeft om iemand anders jaloers te maken. Het is het begin van een interessante avond, waarbij Nick, zijn hippe homoseksuele vrienden en Norah op zoek gaan naar een stomdronken vriendin en naar de mysterieuze band Where is Fluffy. Bij vlagen behoorlijk geestige romantische komedie, met sterke bijrollen voor de muziek en de straten van New York op een uitgaansavond.

12 Years a Slave

Indrukwekkende film over Solomon Northup, die - als vrije man in New York - in 1841 wordt ontvoerd en twaalf jaar lang moet doorbrengen op katoenplantages in het zuiden van Amerika. Fraai gefilmde scènes vol lichamelijk en geestelijk lijden - sowieso belangrijke thema's in het werk van de uit de videokunst afkomstige Steve McQueen (Hunger, Shame) - maar ethisch en emotioneel soms net iets te eenduidig. Voor negen Oscars genomineerd, waarvan die voor beste film, beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o) en beste script werden verzilverd.

Meer film- en serietips voor HBO Max