Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een vriendschap tussen een kind en een kauw en een documentaire over openbare kunst van JR.

Kauwboy

De vriendschap tussen een ongelukkig kind en een onschuldig dier heeft al veel effectieve jeugdfilms opgeleverd. In Kauwboy, bioscoopdebuut van Boudewijn Koole, is het ongelukkige kind de tienjarige Jojo, en het dier een jonge kauw die uit een nest is gevallen in de buurt van het rijtjeshuis waar Jojo woont met zijn opvliegende vader. Mooi naturel spel van de kindacteurs en een onnadrukkelijke vertelstijl leveren een prachtige film op voor iets oudere kinderen én hun ouders. Winnaar van talloze prijzen, waaronder twee op de Berlinale.

Lees ook onze uitgebreide recensie: 'Kauwboy gaat nooit kopje onder in melodrama of sentiment'

The Infiltrator

Witte pakken, brandschone privéjets en schimmige zaken: regisseur Brad Furman (The Lincoln Lawyer) verfilmt met The Infiltrator het wonderlijke levensverhaal van Robert Mazur, die als undercoveragent in de jaren tachtig de witwaspraktijken van Pablo Escobar wist te ontrafelen. Strakke, spannende – en ook nogal voorspelbare – misdaadfilm waarin de drugsbazen en corrupte bankiers ondanks de talloze koelbloedige moorden nooit helemaal onsympathiek worden. Titelheld Mazur wordt met verve gespeeld door Bryan Cranston, die net als in Breaking Bad laat zien te floreren in een dubbelrol.

Paper & Glue

De Franse fotograaf en straatkunstenaar JR (bekend van Visages villages, de film die hij maakte met Agnès Varda) heeft een behoorlijk portfolio opgebouwd aan openbare kunst. Zijn werk bestaat uit gigantische portretten van de minderbedeelden uit de samenleving, die hij plakt op de woonlocaties van de geportretteerden. Hiermee probeert JR meer aandacht te creëren voor hun leefomgeving en stigma’s te doorbreken. Deze documentaire zoomt in op een handvol van zijn projecten en de totstandkoming ervan. JR regisseerde de film zelf, die daardoor soms aanvoelt als een lange reclame voor zijn eigen kunst. Tegelijkertijd laat de documentaire treffend de verbindende kracht zien van zijn werk.

Meer film- en serietips voor HBO Max