Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een kostuumdrama van Alan Rickman en een prijswinnende film van de Iraanse regisseur Ashghar Farhadi.

The Past (Le passé)

Geconcentreerd portret van een gecompliceerde driehoeksverhouding tussen de Franse Marie, haar Iraanse ex-man Ahmad en nieuwe geliefde Samir. Waarom hun kinderen zo boos zijn wordt langzaam maar zeker duidelijk. Iraanse regisseur Ashghar Farhadi, die met zijn vorige film A Separation de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, goot de indringende familiegeschiedenis in de vorm van een detective: met dien verstande dat de kijker zelf moet uitvogelen hoe alles in elkaar steekt. Op het festival van Cannes bekroond met de prijs voor de beste actrice (Bérénice Béjo) en de prijs van de oecumenische jury.

LET OP: de film is enkel te vinden onder de Engelse titel The Past en niet onder de originele titel Le passé

Regisseur Ashghar Farhadi riep onlangs op Instagram op tot steun voor de protesten tegen het Iraanse regime (video)

The King's Gardens

Zonnekoning Lodewijk XIV (Alan Rickman) eist niets minder dan perfectie van architect André Le Nôtre (Matthias Schoenaerts), die is aangesteld om de tuinen van Versailles te ontwerpen. In de onbekende hovenier Sabine De Barra (Kate Winslet) vindt Le Nôtre tot ieders verbazing zijn ideale handlanger om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen: met haar onorthodoxe, weelderige stijl voegt ze het broodnodige 'beetje chaos' toe aan Le Nôtres rigide creatie. Degelijk kostuumdrama, waarin bewust elke vorm van symmetrie en rechtlijnigheid wordt vermeden.

Bekijk ook ons interview met regisseur/acteur Alan Rickman: 'Ik wil niet merken dat je acteert'

Rescue Dawn

Toen Werner Herzog oud-gevechtsvlieger Dieter Dengler ontmoette, wist hij meteen dat hij een film over hem zou maken. Het werden er twee: tien jaar na de documentaire Little Dieter Needs to Fly volgt Rescue Dawn. Daarin wordt het verhaal over Denglers ontsnapping uit een krijgsgevangenkamp in Laos opnieuw verteld, ditmaal verpakt als opwindende speelfilm. Rescue Dawn schildert Dengler af als een geboren overlever en een onverbeterlijke optimist. Herzogs bewondering voor Denglers veerkracht is voelbaar in elke scène van de film. En hoofdrolspeler Christian Bale maakt een onuitwisbare indruk.

Meer film- en serietips voor HBO Max