Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een intelligent drama van J.C. Chandor en een Noorse thriller naar een boek van Jo Nesbø.

A Most Violent Year

In 1981 heeft Abel Morales (Oscar Isaac), eigenaar van een transportbedrijf van stookolie, een maand de tijd om een grote lening af te betalen. Hij wordt tegengewerkt door de maffia, onder druk gezet door de vakbond en op zijn vingers gekeken door de fiscus. Maar in het meest gewelddadige jaar uit de geschiedenis van New York City, weigert Morales juist naar geweld te grijpen. Bedachtzaam en intelligent grotestadsdrama van de maker van Margin Call en All Is Lost is niet half zo gewelddadig als de titel doet vermoeden, maar houdt de aandacht van de kijker stevig vast met zijn mooie tijdsbeeld en scherpe karaktertekeningen.

Bekijk ook ons interview met regisseur J.C. Chandor: 'Ik vertel verhalen over echte mensen die in een crisis verkeren'

La La Land

Sappelende jazzpianist Seb (Ryan Gosling) en aspirant-actrice Mia (Emma Stone) worden verliefd en proberen elkaar te steunen bij het verwezenlijken van hun persoonlijke ambities en dromen (respectievelijk een eigen jazzclub & serieuze rollen). Heerlijke musical van Whiplash-regisseur Damien Chazelle in de stijl van de klassiekers uit de jaren vijftig en zestig. Non-professionals Gosling en Stone kunnen qua zang en dans niet tippen aan oude meesters als Fred Astaire en Ginger Rogers, maar slaan zich met verve door de vele aanstekelijke zang- en dansnummers, en weten van Seb en Mia echte mensen te maken. Zes Oscars waaronder een voor Stone en eentje voor Chazelle

Lees ook ons interview met Chazelle: 'Diep van binnen ben ik nu eenmaal heel onzeker'

Headhunters

Headhunters, gebaseerd op de gelijknamige Noorse roman van Jo Nesbø, is niet de beste thriller die rond 2011 uit Scandinavië kwam overwaaien, maar wel vermakelijk. De gladde en onsympathieke zakenman/kunstdief Roger Brown moet vluchten nadat een klus verkeerd uitpakt. De onwaarschijnlijkheden onderweg storen, maar worden ook snel vergeten door de vaart en originele plotwendingen van het verhaal. Stijlvolle decors, gladde beelden en montage; Headhunters is een makkelijk wegkijkende actiefilm met weinig pretenties. 

Meer film- en serietips voor HBO Max