Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een van de beste Hollywood-komedies van de laatste jaren en het drama waarvoor Halle Berry een Oscar won.

Game Night

Het competitieve echtpaar Annie (Rachel McAdams) en Max (Jason Bateman) houdt wekelijks een gemoedelijke spelletjesavond met vrienden. Tot Max’ steenrijke broer Brooks (Kyle Chandler) voorstelt om het eens helemaal anders aan te pakken: hij organiseert een moordmysterie bij hem thuis, dat al snel volledig uit de hand loopt. IJzersterke actiekomedie vol verrassende wendingen, slimme grappen – Annie die een fles Chardonnay gebruikt om een schotwond te ontsmetten – voortreffelijke chemie tussen de hoofdrolspelers en een meesterlijke bijrol van Jesse Plemons als naargeestige buurman. Een van de betere Hollywood-komedies uit de late jaren 10. 

Monster's Ball

In het raciaal gesegregeerde zuiden van de VS ontmoeten twee eenzame, naar liefde hunkerende mensen elkaar. Hank (Billy Bob Thornton) is een gevangenisbewaarder die terdoodveroordeelden naar de elektrische stoel begeleidt. Leticia (Halle Berry) is de vrouw van een van die terdoodveroordeelden. De met Amerikaans geld en Amerikaanse acteurs gemaakte film lijkt door de prikkelende en onheilszwangere sfeer eerder Europees van toon. Nu en dan een tikje melodramatisch, maar het acteren is over de hele linie uitstekend. Berry kreeg er als eerste zwarte actrice de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor.

The Red Turtle

Man spoelt aan op onbewoond tropisch eiland en doet wanhopige pogingen daar weg te komen. Maar telkens als hij wil ontsnappen wordt hij tegengehouden door een enorme rode zeeschildpad. De magisch-realistische animatiefilm The Red Turtle is de eerste internationale co-productie van de gerenommeerde Japanse animatiestudio Ghibli (Prinses Mononoke, Spirited Away). Bedacht en gemaakt door de Nederlander Michaël Dudok de Wit, wiens Oscarwinnende Father & Daughter (2000) en grote hit was onder de oprichters van Ghibli. Net als in die korte animatiefilm (8 minuten) wordt er in The Red Turtle (80 minuten) geen woord gesproken. Maar de film verveelt geen seconde.

Meer film- en serietips voor HBO Max