Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer Michael Shannon als vastgoedmagnaat en een moderne klassieker van David Fincher.

99 Homes

Als alleenstaande vader Dennis (Andrew Garfield) zijn huis aan de bank verliest sluit hij een pact met de duivel. Hij treedt in dienst bij vastgoedmagnaat Rick Carver (een diabolische Michael Shannon), dezelfde man die hem eerder zonder een greintje wroeging zijn woning uitzette. Getweeën beginnen ze de overheid, de banken en arme huizenbezitters te belazeren voor hun eigen gewin. Moderne zondeval à la Wall Street (1987), al probeert regisseur Ramin Bahrani (Chop Shop) iets te krampachtig van zijn drama ook een spannende thriller te maken.

The Social Network

Hoe maak je in vredesnaam een spannende, sexy film over de totstandkoming van Facebook? Door de geschiedenis naar je hand te zetten, zal de cynicus (en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg) waarschijnlijk antwoorden. Dat is in het geval van The Social Network vast ook gebeurd, maar het is toch vooral regisseur Fincher (Fight Club), een van de meest visueel begaafde filmmakers in Hollywood, die van al het juridische getouwtrek prachtige cinema weet te maken. De fameuze roeiscène - met vervreemdend tilt-shift effect - is er een voor de geschiedenisboeken.

Slumdog Billionaire

De ongeletterde, uit de sloppenwijken van Mumbai afkomstige Jamal (Dev Patel) doet mee aan een tv-quiz en heeft bijna een enorm bedrag gewonnen. Dan laat de quizmaster Jamal arresteren en snoeihard ondervragen, omdat hij vals gespeeld zou hebben. In flashbacks vertelt Jamal hoe het komt dat hij toch echt de antwoorden op de vragen wist. Mooi drama van regisseur Danny Boyle (Trainspotting, 127 Hours) en coregisseur Loveleen Tandan, slim gekruid met Bollywood-elementen. Vooral de jonge, uit de sloppenwijken afkomstige acteurtjes zijn ijzersterk. Acht Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie en Beste Script.

Bonustip: Pelosi in the House

Ook nieuw op HBO Max: Pelosi in the House, waarin documentairemaker Alexandra Pelosi haar moeder Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dertig jaar lang volgt. Onze collega's van de VPRO Gids spraken met de filmmaker: ‘Ik geef sociale media de schuld van alles wat er gebeurd is.’

Meer film- en serietips voor HBO Max