Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een kanshebber op de Oscar voor beste documentaire en een Franse komedie.

All That Breathes

De Indiase broers Nadeem en Saud zijn ervan doordrongen dat alles wat ademt met elkaar verbonden is. Vanuit die visie ontfermen ze zich al zo’n twintig jaar over gewonde zwarte wouwen in hun woonplaats Delhi. De roofvogels spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de stad, maar hebben zwaar te lijden onder de toenemende luchtvervuiling. Deze veelbekroonde docu volgt de bedachtzame broers (en hun trouwe medewerker Salik) bij hun werk, en schetst en passant een portret van een stad vol politieke en ecologische dreigingen. De fraaie shots, rustige montage en filosofische mijmeringen zorgen voor een meditatieve filmervaring. Oscarnominatie voor beste documentaire.

Bye Bye Morons (originele titel: Adieu les cons)

Wanneer veertiger Suze Trappet (Virginie Efira) te horen krijgt dat ze ernstig ziek is, gaat ze op zoek naar het kind dat ze als tiener ter adoptie afstond. Door een absurde samenloop van omstandigheden krijgt ze hulp van een IT-specialist die levensmoe is (Albert Dupontel, tevens de regisseur) en een blinde archivaris (Nicolas Marié). De zoektocht van het drietal wordt met heel wat aardige visuele verrassingen opgediend. Echter is de toon wat onevenwichtig: op momenten kluchtig en vol galgenhumor, dan weer poogt de film te ontroeren. De satire op een gedigitaliseerde samenleving vrij van menselijk contact komt dan ook maar matig uit de verf. Gelukkig zijn de acteerprestatie goed en er valt veel te lachen. Goed voor maar liefst zes Césars.

LET OP: deze film is alleen te vinden onder de Engelstalige titel

Margin Call

Een analist bij een grote verzekeringsbank ontdekt dat het bedrijf, en de hele financiële wereld, op de rand van de afgrond staat. Regisseur J.C. Chandor (A Most Violent Year) toont hoe zakelijke en morele dilemma's verstrikt raken, en hoe personages op elk niveau worstelen met beslissingen. Met wervelende dialogen en doordenderende ontwikkelingen bouwt hij spanning op zonder enige vorm van fysieke actie. Een boeiende thriller met een geweldig acterende ensemblecast die de menselijke kant van een schijnbaar onmenselijke wereld toont. Het scenario werd genomineerd voor een Oscar.

Meer film- en serietips voor HBO Max