Bosnië en Herzegovina 2020. Drama van Jasmila Žbanić. Met o.a. Jasna Djuricic, Boris Isakovic, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry en Emir Hadzihafizbegovic.

VPRO Cinema

De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Dutchbat gezien door de ogen van de (fictieve) VN-tolk Aida. Zij is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladić. Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Žbanić blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt. Spannend, aangrijpend en belangrijk. Bekroond met drie European Film Awards (o.a. beste film).

credits

Regie:
Jasmila Žbanić
Cast:
Jasna Djuricic, Boris Isakovic, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Emir Hadzihafizbegovic, Reinout Bussemaker, Teun Luijkx
Scenario:
Jasmila Žbanić
Productie:
Damir Ibrahimovich, Jasmila Žbanić, Els Vandevorst
Camera:
Christine A. Maier
Muziek:
Antoni Lazarkiewicz
Montage:
Jaroslaw Kaminski
Kijkwijzer:
GKJD
Jaar:
2020
Genres:
Drama, Historische film, Oorlogsfilm
Landen:
Bosnië en Herzegovina

waar te zien

on demand

op televisie