Filmproducenten zijn zelden grote namen, maar tegelijkertijd vaak wel onmisbaar. ‘Stille krachten’ Els Vandevorst en Max de Wolf schuiven aan in VPRO Cinema Extra, het filmprogramma waarin steeds een ander aspect van het filmmaken centraal staat.

‘En de Oscar voor Beste Film gaat naar…’ Martin Scorsese? Jordan Peele? Nee hoor, op het moment suprême van filmprijzengala’s zien we zelden regisseur of hoofdrolspeler het dankwoord uitspreken. Die eer komt de producent toe. Het zijn haast nooit grote sterren, maar de producent is een uiterst cruciale pion in de ontwikkeling van een film. De regisseur heeft de artistieke leiding, de producent de zakelijke en organisatorische (denk bijvoorbeeld aan de financiering, of het samenstellen van de filmcrew).

Reden voor VPRO Cinema Extra om de rol van de producent deze maand onder de loep te nemen. Els Vandevorst schuift aan bij filmjournalist Noa Johannes om te praten over haar carrière en beroepsmores. Dat is op zichzelf al best bijzonder, want Vandevorst is geen vrouw van de spotlights. Zoals ze het in 2017 omschreef tegenover RTL Boulevard: ‘Filmmaken is voor mij samenwerken. Dat je samen met mensen die jij heel goed vindt, iets moois mag maken.’

Still uit de film Brimstone die Els Vandevorst produceerde

Vandevorst weet waar ze het over heeft, want ze werkte eerder samen met grote namen als Martin Koolhoven, Brian De Palma en Lars von Trier. Haar cv is behoorlijk indrukwekkend, met nationale successen als BrimstoneOorlogswinter en De Surprise, en internationale titels als Dancer in the Dark en Dogville. Een opgever is Vandevorst daarbij allerminst: het productieproces van Brimstone nam bijvoorbeeld liefst acht jaar in beslag. Het resultaat mocht er zijn, want in 2017 won de western van Martin Koolhoven liefst zes Gouden Kalveren.

Toch is Vandevorst niet de persoon om daarmee te pronken. Na de prijzenregen op het Kalverengala reageerde de producent tamelijk nuchter. Tegen het Eindhovens Dagblad: ‘Het is altijd fijn om een onderscheiding te krijgen, maar het is niet zo dat we hierdoor nu ineens allerlei nieuwe dingen kunnen gaan doen. Dingen die we graag willen, krijgen we met hard werken toch wel voor elkaar.’ Dat harde werken heeft geloond, want eerder dit jaar kon Vandevorst ook een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film op haar palmares bijschrijven, als coproducent van de Bosnische Srebrenica-film Qua Vadis, Aida?

Voor de talentvolle producent Max de Wolf – die vanavond ook aanschuift – is het nog even wachten op zo’n omvangrijk cv. Wel produceerde hij onder meer videoclips met Lil’ Kleine en Ronnie Flex en webserie Joardy Sitcom. In gesprek met Cineville onthulde De Wolf in 2018 dat hij staat te trappelen voor de toekomst van de Nederlandse film: ‘Er komt echt een lijpe generatie filmmakers aan. Ze begrijpen de regels van het vak, maar kunnen die ook snel verbreken om tot een betere film te komen.’ Over zijn inzet hoeven we ons geen zorgen te maken: zijn ambities lopen naar eigen zeggen uiteen van een indie-film als Lady Bird tot een heuse Nederlandse superheldenfilm.

Dat belooft veel goeds voor de komende jaren. We zien Vandevorst of De Wolf de komende jaren vast weer eens terug als de Gouden Kalveren worden uitgereikt. En wie weet zelfs een keer op Oscar Night. Ook een producent mag dromen.

VPRO Cinema Extra

De uitzending met Els Vandevorst en Max de Wolf is op zaterdag 1 mei te zien op NPO 2 Extra (21.45-22.15 uur). De film Eden wordt direct na de aflevering uitgezonden, en is voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie.

Aansluitend is de aflevering online te bekijken via vpro.nl/cinema-extra, waar ook alle afleveringen uit dit en het vorige seizoen te zien zijn.

Meer over Els Vandevorst