Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Gouden Beer-winnaar uit Hongarije en een geestige zombiefilm.

On Body and Soul

Dit weekend worden op het filmfestival van Berlijn de prijzen uitgereikt. Zes jaar geleden ging de hoofdprijs naar de betoverende liefdesgeschiedenis On Body and Soul. Financieel directeur Endre en kwaliteitscontroleur Mária zien elkaar dagelijks in de bedrijfskantine van het Hongaarse slachthuis waar ze werken. Daar schutteren ze wat af. Tot ze bij toeval ontdekken 's nachts dezelfde droom te delen, waarin ze als vrije herten rondsnuffelen in een weids woud. Regisseur Ildikó Enyedi bekijkt de koppen van de runderen die daar routinematig worden geslacht met evenveel aandacht als de mensen die er werken.

Lees ook ons interview met de regisseur: ‘Deze film is alleen benaderbaar met een genereus hart’

Only God Forgives

Extreem bloederige wraakfilm over Amerikaanse boksschoolhouder annex drugsdealer (Ryan Gosling), die moord op zijn broer moet wreken van zijn dominante moeder (Kristin Scott Thomas) en zo tegenover Thaise politie-inspecteur (=God!) komt te staan. Deel drie in trilogie over zwijgzame, mythische wrekers (na One Eye in Valhalla Rising en 'Driver' in Drive) moet het vooral van sfeer en stijl hebben, maar slaat na de zoveelste bloederige actie beetje dood (no pun intended). Ondanks te veel slow motion en koele blikken van Gosling alleen al de moeite waard om Scott Thomas' heerlijke mother from hell.

Zombieland

Nadat zombies de wereld hebben overgenomen blijft een jongeman (Jesse Eisenberg) in leven door nauwgezet een aantal zelfgeschreven regels na te leven. Hij doet bijvoorbeeld altijd zijn autogordels om, past op bij wc's (verstopplek voor zombies!) en hangt nimmer de held uit. Als hij een paar andere overlevers ontmoet, besluiten ze met elkaar op te trekken. Geestige, ironische zombiefilm, vooral de moeite waard door goedgeschreven personages. Emma Stone en Abigail Breslin zijn bijvoorbeeld leuk als doortastende zussen, Woody Harrelson is fantastisch als macho zombie-verdelger.

Meer film- en serietips voor HBO Max