Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Amerikaanse klassieker en een trilogie gebaseerd op de boeken van Jussi Adler-Olsen.

All the President's Men

Enerverende verfilming van de gelijknamige bestseller van Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die onderzoek deden naar de gebeurtenissen rondom het Watergate-gebouw. De onthullingen leidden tot het vervroegde aftreden van de toenmalige Amerikaanse president Nixon. All the President's Men is een voortreffelijke combinatie van een film over de dagelijkse gang van zaken op een krant, een detective-verhaal en een thriller. Het gouden duo Woodward-Bernstein wordt gespeeld door Redford-Hoffman. Jason Robards kreeg een Oscar voor zijn rol als hoofdredacteur van de Post. William Goldman kreeg er een voor het scenario.

Navalny

Navalny laat de periode zien vlak na de vergiftiging van Aleksej Navalny: Ruslands beroemdste oppositieleider. Regisseur Daniel Roher volgt het maandenlange herstel van de sympathieke, energieke hoofdpersoon tot aan zijn terugkeer naar Rusland in januari 2021. Aan de hand van archiefbeelden en video-opnamen van Navalny’s anticorruptieorganisatie Fond Borby S Korruptsiyey en zijn familie schetst Roher de opkomst van president Vladimir Poetins grootste nog levende rivaal, die nu alweer twee jaar in een Russisch strafkamp zit. Een Oscar voor deze film zou dus een mooi statement zijn. Nu Rusland afglijdt naar een totalitair regime van Noord-Koreaanse snit klinkt Navalny’s boodschap aan het Russische volk niet meer zo hoopvol als ten tijde van de filmopnamen, maar wel des te urgenter: ‘Geef niet op.’ Winnaar van de Oscar voor beste documentaire.

Serie Q-trilogie

De Serie Q-boeken van de Deense bestsellerauteur Jussi Adler-Olsen gaan over Carl Mørck, hoofd van afdeling Q van de Kopenhaagse politie, die zich uitsluitend richt op oude, onopgeloste zaken. De eerste drie verfilmingen van de reeks zijn op HBO Max te zien. Deel één draait om een ontvoerde jonge politica die in een kooi gevangen gehouden wordt, het tweede om een moord uit de jaren negentig en deel drie om een religieuze gek die telkens twee broers en/of zussen ontvoert, er vervolgens een ombrengt en de ander laat leven. Met name laatstgenoemde is zeer de moeite waard: spannend, goed verteld en mede dankzij de topacteurs in de hoofdrollen, vaak erg grappig.

Meer film- en serietips voor HBO Max