Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Franse film over leerlingen die onderzoek doen naar WO II en een Japans melodrama.

Another Round (Druk)

Komisch drama over kwartet uitgebluste leraren die beginnen aan gewaagd experiment: elke dag voor de les een slokje alcohol. Want een half promille alcohol in je bloed neemt – volgens de Noorse psycholoog Finn Skårderud – remmingen weg, waardoor we leuker en creatiever worden. De eerste resultaten zijn zonder meer bemoedigend, vooral voor leraar geschiedenis Martin (een voortreffelijke Mads Mikkelsen). Maar het blijft niet bij één slok. Al snel worden het er twee, dan drie, en dreigt de film op een somber einde af te stevenen. Maar zover laat de Deense regisseur Thomas Vinterberg (van provocatieve meesterwerkjes als Festen en Jagten) het gelukkig niet komen.

Lees ook ons interview met Mads Mikkelsen: 'Dronken spelen is voor acteurs echt een test'

LET OP: deze film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelstalige titel

Once in a Lifetime (Les héritiers)

Anne Gueguen geeft les op het Leon Blum Lyceum in een voorstad van Parijs. Haar positieve inslag en onuitputtelijke enthousiasme zorgen ervoor dat ze als enige van de docenten nog wat overwicht heeft op de moeilijkste groep van de school - een multiculturele verzameling leerlingen die netjes uiteen valt in bekende stereotypen. Ze besluit met haar leerlingen een project te doen over Joodse leerlingen in een concentratiekamp tijdens WO II. De op ware gebeurtenissen gebaseerde film kent enkele mooie momenten, waaronder een ontroerende scène waarin een overlevende van Auschwitz vertelt over zijn ervaringen, maar is filmisch verder weinig opzienbarend.

LET OP: deze film is op HBO Max enkel te vinden onder de Engelstalige titel

The Last 10 Years

'Hier lig ik, op de vlucht voor de verwachtingen van mijn ouders.' Heel subtiel is dit Japanse melodrama niet, over een jonge vrouw die aan een zeldzame, ongeneeslijke longaandoening lijdt en verliefd wordt op een oud-klasgenoot. Gelukkig weten de acteurs wel raad met het tranentrekker-materiaal en weet de film – ondanks een overvloed aan larmoyante pianomuziek en vallende kersenbloesem in slow motion – uiteindelijk toch te raken, vooral in het hartverscheurende laatste half uur. Grote hit in eigen land.

Meer film- en serietips voor HBO Max