Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een Nederlands drama over de Deventer moordzaak & een aangrijpend sociaal drama van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Beetlejuice

Verleden week werd aangekondigd dat Beeltejuice 2 in september 2024 zal verschijnen en dat Jenna Ortega (Wednesday) een rol in de film zal spelen. Het origineel van Tim Burton uit 1988 gaat over geesten Adam en Barbara, die nog altijd in hun oude huis wonen. Maar helaas, dat is verkocht aan de Deetzes, onaangename nieuwe bewoners. Adam en Barb proberen ze zelf weg te jagen, maar ze zijn niet eng genoeg. Dus roepen ze de hulp in van een spook met een solide reputatie als griezel: Beetlejuice. Michael Keaton is leuk als het titelspook, Winona Ryder is ook prima als de immer in stemmig zwart geklede dochter Lydia Deetz. Keaton en Ryder zullen ook in Beeltejuice 2 te zien, dat door Burton zelf geregisseerd wordt.

Deux jours, une nuit

Werkneemster Sandra heeft precies een weekend de tijd, de twee dagen en een nacht uit de titel, om haar collega's ervan te overtuigen af te zien van hun bonus, zodat zij haar baan kan houden. Opnieuw een intelligent en aangrijpend sociaal drama van de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, die een film wilden maken over 'de strijd tegen het individualisme, tegen het cynisme om ons heen'. De Dardennes werken meestal met niet-professionele acteurs, maar voor de moeilijke en complexe rol van Sandra klopten ze aan bij de Franse filmster Marion Cotillard. Die gelukkig ja zei.

Lees ook onze lange recensie: 'Een briljant uitgangspunt'

De veroordeling

IJzersterke reconstructie – de film is uitsluitend gebaseerd op archiefmateriaal, officiële stukken en getuigenverklaringen – van de nasleep van de beruchte Deventer moordzaak uit 1999, toen de weduwe Wittenberg door wurging en vijf messteken in haar borst om het leven werd gebracht. Gezien door de ogen van Netwerk-journalist Bas Haan (Van Huêt), die eerst overtuigd is van de onschuld van haar al veroordeelde financieel adviseur Ernest Louwes (Kraan), dan van diens schuld, en zich vervolgens inzet voor klusjesman Michaël de Jong (Van Wageningen), die door vox populist Maurice de Hond (De Hond) – ten onrechte – wordt aangewezen als dader. Intelligent, belangrijk en soms woestmakend (vooral als het gaat om de diverse talkshows, die maar hijgend achter De Hond bleven aanlopen). Bekroond met vier Gouden Kalveren.

Regisseur Sander Burger over De veroordeling: 'Ik voelde me enorm genaaid'

Meer film- en serietips voor HBO Max