Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een prachtig immigrantendrama met Steven Yeun en Michael Douglas en Susan Sarandon in een lollige komedie.

Aus dem Nichts (In the Fade)

Politiek drama van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin (Gegen die Wand) over Duits-Turks gezin, dat bestaat uit de blonde, blauwogige Katja (geen toeval volgens de regisseur), de Turkse ex-crimineel Nuri Sekerçi en hun zoon Rocco. Wanneer vader en zoon 'uit het niets' slachtoffer worden van een bomaanslag, wijst de politie automatisch op Nuri's drugsverleden. Maar Katja weet beter in deze aangrijpende film over verdriet, vooroordelen en gerechtigheid. Diane Kruger (in haar eerste Duitse film) is fantastisch als de getraumatiseerde Katja en won op Cannes 2017 terecht de prijs voor beste actrice.

Lees ook ons interview met Diane Kruger: 'Ik zocht al langere tijd naar iets waarvoor ik terug kon naar Duitsland'

Minari

In dit goeddeels autobiografische drama blikt regisseur Lee Isaac Chung liefdevol terug op zijn jeugd in een Koreaans-Amerikaans gezin op het platteland van Arkansas. Terwijl vader en moeder geestdodend werk verrichten bij een pluimveebedrijf, dromend van een toekomst als groentetelers, past grootmoeder thuis op de kinderen. Het drama blijft verder bescheiden, maar is bijzonder genuanceerd en poëtisch uitgewerkt, met precies de juiste mix van nuchter realisme en nostalgische verwondering. Zuid-Koreaanse steractrice Yuh-Jung Youn won een Oscar voor haar rol als excentrieke oma. Prachtige soundtrack van Emile Mosseri (The Last Black Man in San Francisco).

Lees ook ons achtergrondverhaal over de film: 'Nostalgisch portret van een migrantengezin'

Solitary Man

Ben (Michael Douglas) verdiende een fortuin als 'De eerlijke ­autohandelaar', totdat zijn imperium instortte vanwege gerommel met de boeken, allerhande affaires, en een taaie echtscheiding (van Susan Sarandon). Vrienden en familie zijn bezorgd dan wel opgetogen over zijn neerwaartse spiraal, terwijl Ben zelf doorploetert op zijn pad van leugens, jonge vrouwen en zelfbedrog. Solitary Man scheert menigmaal rakelings langs te lollige komedie en te serieus drama, maar ervaringsdeskundige Douglas raakt geen moment uit balans en overtuigt als de man die overeind blijft terwijl alles en iedereen wegvalt.

Meer film- en serietips voor HBO Max