Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer Daniel Radcliffe in een vreemde thriller en Penélope Cruz in een bruisende Spaanse film.

120 BPM

Eind jaren tachtig zien overheid en farmaceutische industrie aids nog uitsluitend als homoziekte en daarmee niet van nationaal belang. Aids-actiegroep Act Up probeert een einde te maken aan die onverschilligheid en zoekt de confrontatie. Regisseur Robin Campillo (destijds zelf lid van Act Up) verweeft die strijd met een tedere liefdesgeschiedenis tussen Act Up-leden Sean en Nathan in dit niet sentimentele, maar wel aangrijpende drama over angst, liefde en verzet. Won in 2017 handvol prijzen op het filmfestival van Cannes, waaronder de Queer Palm.

Lees ook ons interview met Robin Campillo: 'Ze schreven dat alle gays zouden doodgaan'

Horns

Daniel Radcliffe is aangenaam vreemd in deze licht Kafkaëske thriller over een man die na de moord op zijn vriendin wakker wordt met hoorns op het hoofd. Zijn omgeving reageert nauwelijks, maar iedereen lijkt wel als bij toverslag bereid hem persoonlijke geheimen op te biechten terwijl de gehoornde man speurt naar de moordenaar. Regisseur Aja verpakte zijn krabbenmand van misleiding, flashbacks en plotwendingen in een veelkleurig uitgelichte hellegang waardoor de toeschouwer effectief wordt meegesleurd in Radcliffe's nachtmerrie. Gebaseerd op het boek van Joe Hill, de zoon van Stephen King.

Volver

Penélope Cruz wordt, tot haar chagrijn, vaak gecast omdat ze zo mooi is. Maar soms ook vanwege haar acteertalent. In Volver, bijvoorbeeld, een van de vele films die ze maakte met Pedro Almodóvar. De moeder van Raimunda (Cruz) is al een tijdje dood, maar ze schijnt nog rond te spoken bij een oude tante. Dan volgen een sterfgeval, een aanranding, doodslag en verdere spookverschijningen. En Raimunda maar proberen om alles glad te strijken. Grappige, mooie, bruisende film over sterke vrouwen, afwezige mannen en de dood. Cruz kreeg een Oscarnominatie voor haar rol, Almodóvar won in Cannes de prijs voor beste scenario.

Lees ook ons achtergrondverhaal uit 2006: 'Pedro Almodóvar keert terug naar zijn roots in Volver'