Naast onze filmtips voor Netflix zijn we deze zomer gestart met een nieuwe rubriek waarin we wekelijks de beste en interessantste films op HBO Max tippen. Met ditmaal onder meer een bijzondere animatiefilm en een intelligent drama met Tom Hardy.

Calamity

Regisseur Rémi Chayé debuteerde in 2015 met de opvallend sober geanimeerde familiefilm Reis naar het noorden, over de poolexpeditie van een negentiende-eeuws meisje. In Calamity staat opnieuw een jonge historische heldin centraal: Martha Jane Cannary, de latere wildwestvedette Calamity Jane. In diezelfde minimalistische maar prachtig kleurrijke stijl zien we de twaalfjarige Jane in een karavaan naar het westen trekken, worstelend met het harde pioniersbestaan en de dominante mannen om zich heen. Het verhaal is prima, maar het zijn vooral de plaatjes, de weidse, schemerige landschappen, die betoveren. Bekroond met de hoofdprijs op Cinekid 2020.

Locke

Tom Hardy speelt Ivan Locke, een rechtlijnige bouwvoorman en family man die zichzelf tijdens een nachtelijke autorit in de nesten werkt. Ongelukken, misdaden of andere geijkte thriller-elementen spelen daarbij geen rol; Locke is een gewone man met gewone problemen, die hij telefonisch moet zien op te lossen. Terwijl Ivan gesprekken voert met intimi en collega’s, ontvouwt zich langzaam maar zeker een verhaal dat eigenlijk helemaal niet zo schokkend is. Maar door de slimme dosering van de informatie, en vooral het gedrag van de uitgesproken hoofdpersoon, blijf je als kijker van begin tot eind geboeid. Intelligent script, fraai camerawerk en een topprestatie van Hardy.

Lees ook ons interview met regisseur Steven Knight (Peaky Blinders): 'Ik vind Tom Hardy momenteel de beste acteur in Engeland'

Logan Lucky

Veelzijdig cineast Steven Soderbergh riep jarenlang dat hij geen films meer wilde regisseren, maar keerde in 2017 gelukkig toch weer terug met deze vederlichte misdaadkomedie. Over een groepje rednecks dat een ingenieuze overval beraamt tijdens een Nascar-race, verschilt qua toon en opzet niet wezenlijk van eerdere Soderbergh-films als Out of Sight en Ocean's Eleven. Maar de vlotte regie, het warmbloedige scenario (van nieuwkomer Rebecca Blunt) en het zichtbare plezier van de sterrencast maken er weer een feestje van.

Meer film- en serietips voor HBO Max