Naast onze filmtips voor Netflix starten we deze week met een nieuwe rubriek waarin we wekelijks de beste en interessantste films op HBO Max tippen. Met ditmaal onder meer een bejubeld Vlaams melodrama en een komedie van Ben Wheatley.

The Broken Circle Breakdown

Verfilming van de gelijknamige Vlaamse theatervoorstelling over de temperamentvolle americana-fanaat Didier (Johan Heldenbergh), die verliefd wordt op de tikje zweverige tattookunstenaar Elise (Veerle Baetens). Nadat ze een kindje krijgen dat dodelijk ziek wordt, groeien ze uit elkaar. Zal de liefde overwinnen? Even poëtische als energieke film, met levensechte personages en fijne bluegrass-soundtrack. Regisseur Felix Van Groeningen (De helaasheid der dingen) weet de hevige emoties lange tijd knap te doseren. Alleen aan het eind slaat hij een beetje door in chronologisch heen en weer gespring en melodrama. Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film.

Lees ook ons interview met regisseur Van Groeningen: 'Ik heb 34 draaidagen staan huilen'

Café de Flore

Verbluffend, caleidoscopisch drama van de vorig jaar overleden Canadese regisseur Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, C.R.A.Z.Y.) over hippe dj in hedendaags Montréal en slovende moeder in het Parijs van de jaren zestig, en de wonderlijke manier waarop hun levens verbonden zijn. Soms op het pathetische af, maar sterk gespeeld – met name door Vanessa Paradis als moeder van een jochie met Down – en briljant gemonteerd. Vallée springt heen en weer in de tijd en gebruikt muziek, ondermeer het jazznummer ‘Café de Flore’, als bindmiddel.

Sightseers

In deze gitzwarte komedie vol excessief geweld toont regisseur Ben Wheatley (Kill List) wederom dat hij een meester is van het onverwachte. Genres mengend en conventies negerend creëert hij een onvergetelijke roadmovie die even grappig als macaber is. Een zonderling liefdeskoppel trekt op een kneuterige vakantie per caravan door het Britse landschap en laat daarbij - per ongeluk en expres - een serie lijken achter. Hun extreme uitspattingen gaan gepaard met een absurde vanzelfsprekendheid en kalmte, wat onwillekeurig op de lachspieren werkt.