Op HBO Max is de serie ‘Julia’ te zien, over een populaire tv-kok die Amerikanen in de jaren zestig leerde met meer smaak te koken.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

‘Ik vraag me weleens af hoeveel tijd we elke dag zouden overhouden als we ons niet telkens moesten verontschuldigen tegen mannen voor jouw succes,’ verzucht Avis DeVoto (Bebe Neuwirth) tegen haar beste vriendin, tv-kok Julia Child (Sarah Lancashire), in de vierde aflevering van Julia. Child heeft op dat moment een bescheiden hit in handen met haar kookprogramma The French Chef, dat uitgezonden wordt op het lokale televisiestation WGBH in Boston. Child zou Amerikanen leren hoe ze met meer smaak konden koken en haar programma werd de blauwdruk voor veel latere kookprogramma’s.

Maar op dat moment, begin jaren zestig, is het vooral vreselijk moeilijk voor Child om de show überhaupt van de grond te krijgen. Childs succes brengt nogal wat gemopper teweeg, met name onder de mannelijke collega’s van het televisiestation. Mannen die het moeilijk te verteren vinden dat er meer kijkers dan ze gewend zijn inschakelen om een vrouw (een vrouw!) zoiets basaals te zien doen als koken.

‘Ik snap dat jij het gevoel hebt dat wat je doet inhoud heeft, en dat sommige dames op stand dat misschien ook vinden,’ zegt een producent van WGBH als hij Child thuis bezoekt om haar uit te leggen waarom een kookprogramma op het dan nog spiksplinternieuwe medium volgens hem geen goed idee is. ‘Maar ik wil dat televisie verandert hoe mensen denken, hoe ze dingen bekijken, hoe ze hun levens leven.’ ‘Maar dat wil ik ook,’ antwoordt Child vriendelijk terwijl ze hem een glaasje sherry geeft. ‘Hoe kan eten dát nou voor elkaar krijgen?’ zegt hij belerend. Om daarna op te merken hoe vreselijk lekker hij Childs zelfgemaakte paté vindt.

Sarah Lancashire als Julia Child

Dat WGBH The French Chef toch uitzendt, is te danken aan vrouwen. Aan de echtgenote van de zenderbaas die dankzij Childs instructies opeens een geweldige coq au vin op tafel zet, waardoor hij besluit dat het kookprogramma een plekje op zijn zender verdient. En aan alle vrouwen die Child te hulp schieten wanneer de mannen dit niet doen.

Julia Child werd in 2009 al gespeeld door Meryl Streep in de film Julie & Julia, waarvoor Streep een Oscarnominatie mocht ontvangen. Het is daarom bijzonder knap dat de Britse actrice Lancashire Child al binnen een paar minuten toe-eigent en de vrouw – met haar flinke lengte en opvallende stem – minder als karikatuur en meer als mens van vlees en bloed neerzet. Julia wordt hierdoor een zeer charmante serie. Dat vinden ze blijkbaar ook bij HBO: de streaming-gigant kondigde onlangs aan een tweede seizoen te willen laten maken.

Het eerste seizoen van Julia is nu te zien op HBO Max.

Meer tips voor HBO Max

Meer over Julia