Naast onze filmtips voor Netflix zijn we deze zomer gestart met een nieuwe rubriek waarin we wekelijks de beste en interessantste films op HBO Max tippen. Met ditmaal onder meer een wonderlijk portret van een muzikant en een hartverwarmende stopmotionfilm.

Frank

Deze speels-anarchistische biografie van de Engelse stand-up comedian/muzikant Chris Sievey (1955-2010), alias Frank Sidebottom, mag volgens de regisseur geen biografie heten. Maar eigenlijk is Frank de moeder van alle biografieën. Hoofdrolspeler Michael Fassbender zei na het lezen van het script dat hij nog nooit zoiets had gelezen - en niet alleen omdat hij het grootste deel van de film met een enorm masker van papier-maché op zijn kop loopt. Min of meer centraal staat een jaarlange, bizarre opnamesessie van Sieveys indieband op het platteland.

Ma vie de Courgette

Het leven van Courgette, die eigenlijk Icare heet, maar ook wel voor Aardappel wordt uitgemaakt, is bepaald geen Disney-paradijs. Na de dood van zijn moeder belandt hij in een weeshuis met als enige souvenirs een leeg bierblikje van ma en een vlieger met daarop de superheldenversie van zijn lang gevlogen pa. Buitengewoon hartverwarmende, melancholiek-poëtische stopmotionfilm die de eenvoud van gestileerde poppen combineert met warme menselijke stemmen, kalmte en humor. Ondanks het ernstige onderwerp - kinderverwaarlozing en misbruik - ook geschikt voor kinderen.

The Salt of the Earth

Fraai vormgegeven documentaire over de Braziliaanse sociaal fotograaf Sebastião Salgado, die wereldberoemd werd met omvangrijke projecten als Workers en Migrations. In de documentaire zien we Salgado, die zelf alleen in zwart-wit fotografeerde, afwisselend in kleur en zwart-wit. In kleur wanneer hij voor zijn nieuwste fotoproject Genesis de wereld over reist en wordt gefilmd door zoon Juliano. In zwart-wit wanneer hij tegen regisseur Wim Wenders vertelt over zijn eerdere werk, waarin vooral het menselijk lijden centraal staat. Salgado kon die ellende op zeker moment niet langer aanzien en zocht troost in de natuur. Voor Genesis fotografeerde hij louter ongerepte natuur.

Meer film- en serietips voor HBO Max