Na elke aflevering van Zomergasten wordt een film uitgezonden die is gekozen door de gast van die avond. Op 20 augustus te zien: De grønne slagtere van Anders Thomas Jensen.

De film in tien woorden
Komedie over twee broers die in hun slagerij mensenvlees verkopen.

Prijzen
Op het Fantastic Film Festival in Amsterdam won De grønne slagtere (The Green Butchers) in 2004 een van de hoofdprijzen. De make-up in de film werd bekroond bij de Robert-awards (de Deense Oscars), waar de film tevens werd genomineerd in zeven andere categorieën, waaronder beste regisseur en beste acteur.

Gekozen door
Zomergast Kamagurka (Luc Zeebroek) is cartoonist en allround kunstenaar. De Belg maakt theatervoorstellingen, schilderijen en televisieproducties, maar staat het meest bekend om zijn droogkomische cartoons, die bijvoorbeeld te zien zijn in weekbladen Humo en De Groene Amsterdammer. De uitzending is op 20 augustus vanaf 20.15 uur te zien op NPO 2.

Setverhalen
Anders Thomas Jensen geldt als een van de belangrijkste filmmakers van de hedendaagse Deense cinema. De Oscarwinnende cineast - hij won de prijs voor beste korte film met Valgaften in 1999 - wordt vooral geprezen om zijn zwartkomische scenario’s. Sinds 2000, toen zijn speelfilmdebuut Blinkende lygter uitkwam, legt hij zich ook toe op regie. Daarbij durft hij naar eigen zeggen net een stapje verder te gaan met zijn zwartgallige humor dan wanneer hij scripts schrijft voor anderen. Of zoals Mads Mikkelsen, hoofdrolspeler in de meeste films van Jensen, het zegt in gesprek met RogerEbert.com: ‘Wanneer hij me een idee pitcht en ik hem bel en zeg: “Waar ben je in godsnaam mee bezig?”, dan is dat vaak een goed teken. Het is altijd krankzinnig wat hij doet.’

De grønne slagtere is de tweede van vijf samenwerkingen tussen Jensen en Mikkelsen. De acteur mocht, samen met medespeler Nikolaj Lie Kaas, zelf kiezen welke van de hoofdrollen in De grønne slagtere hij zou vertolken. Dat werd de getraumatiseerde en hevig transpirerende Svend. Voor de rol liet Mikkelsen het voorste gedeelte van zijn kruin volledig kaalscheren, om er zo afstotelijk mogelijk uit te zien. Tijdens de draaiperiode droeg de acteur altijd een pet als hij niet werkte (‘Ik zag eruit als een idioot!’) en toen de film af was schoor hij zich volledig kaal. Voor Mikkelsen geldt Svend als een van de rollen uit zijn carrière waarop hij het meest trots is.

Quotes van de makers
Een constante in het werk van Jensen is dat hij vaak experimenteert met verschillende genres in één film. Jensen daarover tegenover RogerEbert.com: ‘Elke keer dat ik met distributeurs praat, moeten we het hebben over genre, want je moet er verdomme altijd een genre op plakken. Ik haat genres in die zin. Het is een verkoopargument, zodat het publiek precies krijgt wat ze willen: lachen of huilen. Dat vind ik zo saai en ouderwets. Ik hou van films die met genres spelen.’

Buiten beeld
Niet alleen werken Jensen en Mikkelsen veel samen, ze zijn inmiddels ook goede vrienden. De ontstaansgeschiedenis van hun vriendschap is opmerkelijk. De twee ontmoeten elkaar op een verjaardagsfeest in Denemarken waar ze zich beiden nogal als haantjes gedragen. Ze raken aan de praat en hun gesprek duurt nog geen tien minuten of ze gaan met elkaar op de vuist. Om te zorgen dat het gevecht stopt, beginnen twee Deense actrices met hun handtassen in te slaan op de worstelende mannen. Een jaar later werken Jensen en Mikkelsen samen aan hun eerste film.

elke vrijdag