Bovenop een dak, aan het water of in het bos: deze zomer zijn er weer tal van films in de buitenlucht te bewonderen. Bekijk hieronder het overzicht van openluchtfilmfestivals door het hele land.

Aalten

KIEK Open Air Film
Op zaterdag 27 juli 2024 draait KIEK Open Air Film weer twee films, en wel op een heel speciale plek: De Heurnse Kerk. De animatiefilm Migration wordt vertoond en in de avond The Peanut Butter Falcon. Ook zijn er drankjes en warme snacks te koop. De opbrengsten van de openluchtvoorstellingen gaan naar het goede doel. Toegang voor volwassenen is € 12,50 en voor kinderen €5. De tickets zijn verkrijgbaar via de website.

27 juli - klik hier voor meer informatie

Amsterdam

Pakhuis de Zwijger - Filmplein
In de eerste weken van juli organiseert Pakhuis de Zwijger, in samenwerking met Outdoor Cinema, een outdoor bioscoop op 'het Filmplein'. Iedere (doordeweekse) avond cureert een ander filmfestival de films die die avond getoond worden. Er wordt samengewerkt met o.a. Roffa Mon Amour, Roze Filmdagen en Kaboom.

2 t/m 12 juli klik hier voor meer informatie

Pllek - Films with a View 
Films with a View vindt de hele zomer elke dinsdagavond van mei tot september plaats bij Pllek. Er wordt een openluchtfilm vertoond, mits het mooi weer is. Kijk naar The Favourite of naar Asteroid City en geniet met een cocktail in de hand en het zand tussen je tenen. Van tevoren reserveren is niet mogelijk.

Elke dinsdag van mei t/m september - klik hier voor meer informatie

Cinetree Forest Filmfestival
In augustus presenteert Cinetree een aantal mooie, bijzondere films in het Amsterdamse Bostheater. Tijdens de Cinetree filmavonden wordt het Amsterdamse Bos omgetoverd tot een magische openluchtbioscoop waar de films Frida, Challengers & The Boy and the Heron getoond zullen worden. Tickets kosten € 15,00, bekijk de website voor de programmering.

22 t/m en 24 augustus - klik hier voor meer informatie

Movies @ H'ART Museum 
In augustus keert de grootste openluchtbioscoop van Amsterdam voor de zevende keer terug naar de sfeervolle binnentuin van het H’ART Museum. Drie weken lang kun je genieten van een selectie filmklassiekers met elke maandag een kunstfilm! Voorafgaand aan elke film is er de legendarische filmquiz en een korte introductie op de film.

5 t/m 26 augustus 2024 - klik hier voor meer informatie

Pluk de Nacht Amsterdam 
Een van de grotere openluchtfestivals met gratis toegankelijke filmvertoningen op de vaste stek aan het IJ: het Stenen Hoofd. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met films die, volgens de programmeurs ten onrechte, niet (of nauwelijks) in de bioscoop te zien zijn geweest. Voor entree, een strandstoel en een gratis drankje betaal je € 11,-.

21 t/m 31 augustus - klik hier voor meer informatie

Sunsets - Eye Filmmuseum, 21 t/m 25 augustus

Sunsets bij Eye 
Relaxed met een drankje genieten van een zwoele zomeravond en een bijzondere film? Dat kan, want ook dit jaar zijn er weer openluchtvoorstellingen in het park bij het Eye-museumgebouw. Bij zonsondergang kun je deze zomer kijken naar films waarin de stad een personage op zich is zoals Neo-Tokyo in Akira (Katsuhiro Ôtomo, 1988), Amsterdam in Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984, op 35mm uit de Eye-collectie en suburbia in Ghost World (Terry Zwigoff, 2001).

21 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

West Beach Filmfestival
Het West Beach Filmfestival aan de Sloterplas keert in september terug voor de 21ste editie op de nieuwe locatie Buurtwerkplaats Noordhof. Naast een groot aanbod van zowel klassieke als recente films uit binnen- en buitenland krijgt ook aanstormend filmtalent een podium. Houd hun Facebook- of Instagram-pagina in de gaten voor de exacte data en de programmering.

18 t/m 22 september - klik hier voor meer informatie

Amstelveen

Cinema Amstelveen on Tour 
Cinema Amstelveen keert deze zomer weer terug met een tour. Maak je klaar voor vier weekenden in vier wijken voor een echte buitencinema. Stoelen staan klaar en je krijgt er een koptelefoon bij voor de optimale filmbeleving in de buitenlucht, op een heel groot scherm met al je vrienden. De locaties zijn:  Ateliers 2005, Stadsplein & Uilenstede.  Let op: het aantal plekken is beperkt en vol=vol. Tickets online reseveren.

28 & 29 juni, 5 & 6 juli, 6, 7, 4, 12 & 13 september - klik hier voor meer informatie

Apeldoorn

Vue Openlucht Filmfestival 
Midden op de Veluwe in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn worden films in de buitenlucht vertoond. Het programma staat op hun website. Toegang via ticketverkoop.

16 t/m 24 augustus - klik hier voor meer informatie

Buitenfilms bij Gigant 
Op het Van Reekumplein tussen Gigant en Coda kun je deze zomer terecht in de buitenbios. Bekijk hier het filmprogramma. Tickets voor de buitenfilms zijn verkrijgbaar bij de kassa van Gigant en online.

15,16,17, 22, 23 & 24 augustus - klik hier voor meer informatie

Arnhem

Focus op het dak 
Met een drankje in je hand en de wind door je haren kun je op het dak van Focus films kijken. Het filmprogramma varieert van actuele films, exclusieve voorpremières tot echte klassiekers, documentaires en animatie.

vanaf 5 juli - klik hier voor meer informatie

Bloemendaal

Cinema Caprera 
Het is inmiddels een traditie geworden: begin september presenteren Caprera de Schuur en Patronaat weer Cinema Caprera waarbij je de mooiste films, zoals Stop Making Sense of Back to Black, kan bekijken midden in de natuur, onder een prachtige sterrenhemel. Daarnaast wordt elke avond voorzien van een sfeervol voorprogramma. 

4 september t/m 6 september. Tickets kosten €19,95 en zijn te verkrijgen via de website.

Breda

Sunset Cinema
Sunset Cinema is deze zomer de buitenbioscoop van Breda, georganiseerd door het Chassé Theater. De hele maand augustus kan je op tien verschillende plekken in Breda genieten van de buitenbios. Tickets zijn te koop via de website.

augustus - klik hier voor meer informatie 

Sunset Cinema Breda

Brielle

Brielsche Aap
In de laatste week van de zomervakantie worden vier zorgvuldig gekozen blockbusters vertoond in de  openluchtbioscoop bij de Brielsche Aap. Bij de vesting van Brielle kun je samen met het hele gezin, je partner of met vrienden in de openlucht genieten van de films. 

16 en 17 augustus - klik hier voor meer informatie

Den Bosch

Buitenbios Verkadefabriek 
Op de binnenplaats van de Verkadefabriek kunnen bezoekers twee maanden lang iedere dinsdag t/m zaterdag de nieuwste films en filmklassiekers bekijken. Met fijne titels als La La Land, Poor Things & Spoorloos. Toegang kost € 12,00 (voor supporters € 11,00) Zowel online te koop als aan de kassa.

6 juli t/m 24 augustus, iedere dinsdag t/m zaterdag - klik hier voor meer informatie

Den Haag/Scheveningen

Buitenbioscoop aan Zee 
In augustus tovert museum Beelden aan Zee het dakterras van het museum om tot buitenbioscoop. Geniet met een drankje en snack van The Breakfast Club of RocketmanTickets kosten €15,00.

2 en 3 augustus - klik hier voor meer informatie

Deurne

Nacht van het Witte Doek
De Nacht van het Witte Doek is een meerdaags openluchtfilmfestival in het centrum van Deurne. Dit jaar zijn ze terug voor hun 33ste editie. Verschillende soorten films, van The Promised Land, Het Smelt tot Oppenheimer zullen gedurende het festival te zien zijn. Ook worden er kinderfilms getoond. Toegang is gratis en het is niet mogelijk om plekken van tevoren te reserveren. 

23 t/m 25 augustus - klik hier voor meer informatie

Deventer

Film aan de IJssel
Een groot bioscoopscherm, een fijne nazomeravond, strandstoeltjes, zitzakken, kaarslicht, fakkels, een kwalitatieve film, koptelefoons, lekkere hapjes, fijne mensen en drankjes uit de barcontainer. Zomaar wat ingrediënten van de filmavond bij Meadow op het Deventer Stadsstrand. 

5 september - klik hier voor meer informatie

Film op de Brink
Mimik & Events Deventer organiseren dit jaar Film op de Brink. Binnenkort wordt er meer bekend gemaakt over het programma. 

12,13 & 14 september - klik hier meer informatie 

Buitenfilm festival in Doetinchem, 21 t/m 23 augustus

Doetinchem

Buitenfilm Festival
Van woensdag 21 tot en met vrijdag 23 augustus draait Filmhuis Amphion op drie verschillende locaties in Doetinchem weer films in de openlucht. Neem je tuinstoel en een dekentje mee en geniet van C'è ancora domani op het Joop Sarsplein, The Holdovers in het park achter Houtkamp College & Bob Marley: One Love bij de Bleek.

21 t/m 23 augustus- klik hier voor meer informatie

Dordrecht

Film in De Tuin
In het sfeervolle decor van De Kloostertuin kan je ook dit jaar weer genieten van 8 verschillende films op 8 verschillende zomeravonden. In de tuin hebben ze horecaservice, de keuze om een strandstoel te reserveren en soms een muzikaal voorprogramma. Het programma wordt nog bekend gemaakt. 

9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, en 31 augustus- klik hier voor meer informatie

Eindhoven

Natlab Buitenfilm Festival
Dit jaar organiseert Natlab een openluchtfilmfestival met een ruim aanbod aan prachtige films zoals Moonlight, Call Me By Your Name & Challengers. Tickets kosten €5,00 en zijn beschikbaar via de website.

2 t/m 31 augustus iedere donderdag, vrijdag & zaterdag. (Behalve de eerste van de maand) - klik hier voor meer informatie

Natlab Buitenfilm Festival Eindhoven - 2 augustus t/m 31 augustus

Enschede

15 Minutes After Sunset 
Ook in Enschede kun je in de buitenlucht genieten van klassiekers, bij Concordia en Stanislaus Brewskovitch. Elke derde dinsdag van de maand, om 15 minutes after sunset. De films die vertoond worden zijn Rushmore, Lola Rennt en Sleepy Hollow.

elke derde dinsdag van de maand - klik hier voor meer informatie

Geldrop

ZomerAvondBuitenFilm 
Ook dit jaar organiseert Filmhuis Hofdael weer ZomerAvondBuitenFilm bij het kasteel van Geldrop. Toegang tot het kasteelpark en de films is gratis. De films starten steeds na zonsondergang.

18 juli, 1 en 15 augustus - klik hier voor meer informatie

Gorinchem

Internationaal Film Festival Gorinchem
Kom in de zomermaanden juli en augustus genieten van magische openluchtbioscopen bij het Internationaal Film Festival Gorinchem. Op verschillende locaties zetten zij het grote doek op en kan je met fijn gezelschap genieten van de mooiste films, verfrissende drankjes en een sterrenhemel als decor.
 
11 & 12 juli, 15 augustus t/m 17 augustus, 29 augustus t/m 31 augustus & 20 september. Klik hier voor meer informatie

Rooftop Cinema in Groningen

Groningen

Rooftop Cinema
Op 45 meter hoogte een te gekke film kijken onder de sterrenhemel met uitzicht over de skyline van Groningen, wie wil dat nou niet? Kom op het dak van Forum Groningen genieten van een volledig verzorgde avond en een geweldige film. Voor € 25 krijg je een filmticket, een hapje én een drankje. En voor € 59,50 koop je een Rooftop Cinema & Diner ticket (filmticket, een welkomstdrankje, een meergangen-diner passend bij de film en een pauzedrankje).

Rooftop Cinema 5,19 & 26 juni, 3,10, 24 & 31 juli, 7, 21 & 28 augustus en 4,8 & 25 september.
Cinema & Diner 12 juni, 18 juli, 15 augustus, 11 september  klik hier voor meer informatie

Hilversum

Bosbios
Op Buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum kun je ‘s zomers midden in het bos – zodra de schemering invalt – mooie films zien waar je hart vanzelf warm van wordt, die je hoop geven of juist stof tot nadenken. In totaal zullen ze in de periode juli en augustus twintig films draaien met vooraf persoonlijke verhalen van inspirerende sprekers. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

juli en augustus - klik hier voor meer informatie

Dudokpark
Op zaterdag 17 augustus keert de gratis openluchtfilm in Dudokpark terug. Met muziek, een foodtruck, en een geweldige film. Vanaf 19:30 uur kun je een plekje zoeken (neem een stoeltje of een klein kleedje mee) en rond 21:30 uur begint de film.

17 augustus - klik hier voor meer informatie

Bosbios in Hilversum - juli & augustus

Hoorn

Cinema Oostereiland
Cinema Oostereiland organiseert dit jaar weer buitenvoorstellingen op 5, 6 & 7 september. Houd de website in de gaten voor het programma. 

5, 6 & 7 september - klik hier voor meer informatie

Houten

Aan de Slinger
In de zomermaanden organiseert theater Aan de Slinger weer een buitenbioscoop op het theaterplein. Voor de buitenbioscoop zijn maximaal honderd zitplaatsen beschikbaar, kaarten kunnen online of aan de kassa gekocht worden.

meerdere vrijdagen in juni/juli/augustus/september - klik hier voor meer informatie

Leiden

LIFF Summer Special
Leiden International Film Festival organiseert weer haar jaarlijkse Summer Special. Met op het programma dit jaar een tijdloos liefdesverhaal (In the Mood for Love) en twee recente hits die in Nederland geen reguliere bioscooprelease hebben gehad: Oscarwinnaar American Fiction en komedie Bottoms). Het evenement is gratis. 

20 juni t/m 22 juni klink hier voor meer informatie 

Lochem

Markt 
In Lochem zijn op de kleine markt op zaterdag 20 juli en op zaterdag 17 augustus films in de openlucht te zien. In juli wordt Presque vertoond, in augustus The Holdovers. Neem plaats op een van de vele terrassen of neem je eigen stoel mee. De toegang is gratis.

20 juli & 17 augustus  - klik hier voor meer informatie

Maastricht

Lumière Open Air Festival 
In augustus vindt de vijfde editie van Lumière Open Air Film Festival plaats. Kies uit een mix van recente filmreleases en tijdloze klassiekers. Reguliere tickets kosten €12,50 maar als student of met een CJP-pas krijg je € 4,50 korting. Alle prijzen zijn terug te vinden op de website

9 t/m 20 augustus - klik hier voor meer informatie

Jekerdal
Ook dit jaar gaat Cinema Mobile weer de wei in het Jekerdal in. Kaarten à € 8 p.p. zijn te verkrijgen bij Cobben SPAR supermarkt op de Glacisweg in Maastricht. Degenen van buiten Maastricht kunnen cash afrekenen op de avond zelf. 

30 augustus - klik hier voor meer informatie

Nijmegen

C-NIMMA, an outdoor cinema experience
Genieten van oude klassiekers en frisse nieuwkomers op de Waalkade in Nijmegen tijdens een zwoele zomeravond, op een zitzak of strandstoel. Deze zomereditie van de buitenbioscoop zal elke avond een andere film vertonen, zoals Pretty Woman, Fight Club & Avatar,

12 t/m 18 augustus - klik hier voor meer informatie

Roffa Mon Amour in Rotterdam - 14 t/m 25 augustus

Rotterdam

Movies at the Beach
De Maaskantine organiseert ook dit jaar een bioscoop op hun stadsstrand, onder de noemer Movies at the Beach. Elke vrijdagavond wordt een film vertoond. Er is een ruim aanbod aan films, geniet van klassiekers als Pulp Fiction en Taxi Driver of prijswinnaars Moonlight en The Florida Project

juni /m 20 september -  klik hier voor meer informatie

Roffa Mon Amour 
Op de twaalfde editie van openluchtfilmfestival Roffa Mon Amour, in de concrete art garden van Brutus, komen zowel films van nieuwe makers als bekendere titels langs. Filmtickets kosten 15 euro. 

14 t/m 25 augustus -  klik hier voor meer informatie

Terrasbios 
LantarenVenster organiseert dit jaar een intieme buitenbioscoop op het terras aan de Rijnhaven: Terrasbios. Van klassiekers tot zomerse hoogtepunten van het afgelopen seizoen, bekijk ze in de intieme buitenbioscoop aan het water. Geniet met  een cocktail  in de hand van Thelma & Louise, Dream Scenario of Do The Right Thing.

14 augustus t/m 7 september-  klik hier voor meer informatie

Terschelling

Terschelling Openlucht Filmfestival 
Tien avonden achter elkaar kun je uiteenlopende feelgoodfilms bekijken op de crossbaan de Nollekes, gelegen aan de Badweg naar West aan Zee. Toegang is op ticketbasis en het programma wordt binnenkort bekend gemaakt via Facebook.

9 t/m 18 augustus  - klik hier voor meer informatie

Terschelling Openlucht Filmfestival, 9 t/m 18 augustus

Tilburg

Pop Up Cinema & De Nieuwe Vorst  
Ook deze zomer zorgen Pop Up Cinema en De Nieuwe Vorst weer voor filmvertoningen. Met de populaire binnentuin als decor waarbinnen je kan genieten van een uniek filmprogramma in de buitenlucht. Ze starten elke avond met een korte film van een jonge filmmaker als amuse. Het resultaat is een prikkelend programma met verrassende keuzes en boeiende combinaties. 

16, 23, 30 augustus & 6 september - klik hier voor meer informatie

Utrecht

Rooftop Cinema Leidsche Rijn 
Op een dakterras met uitzicht over de skyline van Utrecht worden dit jaar weer films vertoond door Pathé Utrecht Leidsche Rijn. Van vette actie tot romantische komedie en van sci-fi tot drama. Toegang via ticketverkoop.

13 t/m 15 juni - Klik hier voor meer informatie

Cinema Centraal
In de 16de-eeuwse kloostertuin van het Centraal Museum worden negen dagen achter elkaar films in de buitenlucht vertoond, van Life of Pi tot een heuse Mamma Mia Singalong.

9 t/m 17 augustus - klik hier voor meer informatie

Openluchtvertoning op de Neude
Ook dit jaar organiseren het Louis Hartlooper Complex, Springhaver en Slachtstraat Filmtheater weer een openluchtvertoning op de Neude in Utrecht. Op vrijdag 9 augustus ditmaal, met een screening van Singin' In The Rain.

9 augustus - klik hier voor meer informatie

Pluk de Nacht Utrecht 
Pluk de Nacht strijkt niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht neer. De films worden binnenkort bekend gemaakt via de website. Een ticket kost € 11 en is inclusief een drankje.

11 t/m 19 augustus - klik hier voor meer informatie

Cinema Centraal in Utrecht, 9 t/m 17 augustus

Vlieland

Podium Vlieland
De hele zomervakantie kun je iedere zaterdag gratis films kijken in de openluchtbioscoop van Vlieland. Bij slecht weer wordt de film in een overdekte zaal vertoond. Toegang is gratis maar vol = vol. Op het programma staan onder andere de docu Silence of the Tides en de films Aftersun en Godland.

6 juli t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

Vlissingen

Strandbioscoop
Filmfestival Film by the Sea beleeft dit jaar zijn 26ste editie en ook dit jaar kan een breed publiek weer genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, waarvan ongeveer een derde eigen import. Een groot aanbod aan oa boekverfilmingen, Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires. De meeste vertoningen zijn betaald en vinden in zalen plaats, maar de Strandbioscoop is gratis toegankelijk en een kaartje reserveren is niet nodig. 

6 t/m 15 september - klik hier voor meer informatie

Winterswijk

Filmhuis Winterswijk
Op 7 september organiseert Filmhuis Winterswijk bij het Strandbad een openluchtvertoning van de film Radicalwinnaar van de publieksprijs op het prestigieuze Sundance Film Festival. De vertoning is inclusief welkomstdrankje en walking dinner, er kan nu al gereserveerd worden.

7 september - klik hier voor meer informatie

Zelhem/Toldijk

Filmweide
Voor de vierde keer wordt de Filmweide georganiseerd, op twee locaties in de Achterhoek. Het evenement draait vooral om de nostalgie van de openlucht/drive-in bioscoop, het mooie Achterhoekse platteland en natuurlijk om film. Er zijn o.a. antieke houten strandstoelen, palletbanken, volkswagenbusjes, retro-tenten en fakkels.

9/10 augustus in Distilleerderij de Bronckhorst, Zelhem
23/24 augustus in Flophouse, Toldijk
klik hier voor meer informatie 

Zwolle

Fraterhuis
Filmtheater Fraterhuis vertoont ook dit jaar weer buitenfilms. In het eerste weekend van augustus worden de films Jeanne du BarrySongs of Earth, vertoond in de achtertuin op het Celeplein. Zaterdagavond 17 augustus vertonen ze om 21:30 uur in het Broerenkwartier de film The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry.

2, 3 & 17 augustus - klik hier voor meer informatie 

Ontbrekende evenementen?

Mis je filmvertoningen in de buitenlucht in bovenstaand overzicht, of organiseer je zelf een openluchtfilmfestival? Klik hier om de redactie van VPRO Cinema te mailen.

elke vrijdag