Het filmaanbod van Amazon Prime Video is lang niet zo omvangrijk en divers als dat van Netflix, maar kwalitatief gezien doet het weinig meer onder voor de grote concurrent. Op deze pagina verzamelen we alle films op Amazon Prime die je wat ons betreft niet mag missen.

De beste Nederlandse films

De Oost

Na alle Vietnamfilms uit Hollywood maakte Jim Taihuttu met De Oost een speelfilm over Nederlands eigen koloniale oorlog in Azië. Daarin sluit de naïeve soldaat Johan (sterk vertolkt door Martijn Lakemeier) zich aan bij de elitetroepen van de beruchte kapitein Raymond Westerling (een heerlijk vileine Marwan Kenzari), die de opstand van rebellen op Sulawesi de kop in moeten drukken. De broeierige sfeer, gedoseerde filmscore en geloofwaardige bijrollen van onder meer Reinout Scholten van Aschat en Coen Bril dragen bij aan een gedenkwaardige film. De beelden van vergeldingsacties – mèt verwijzing naar Apocalypse Now – en standrechtelijke executies blijven nog lange tijd nadreunen. En dat is precies de bedoeling van de makers.

Lees ook: 'Wat De Oost ons leren kan over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog'

Max Havelaar

Klokkenluider Max Havelaar werkte in de negentiende eeuw als ambtenaar in wingewest Nederlands-Indië. Hij kon het niet verkroppen hoe de Nederlandse koffiehandelaren de lokale bevolking behandelden en tekende protest aan, wat hem niet in dank afgenomen werd. Gerard Soeteman verwerkte Multatuli's beroemde aanklacht tot een helder, spannend scenario. Krachtige, relevante, behoorlijk lange film, met sterk spel van Faber als titelheld. Jan de Bont schoot de fraaie beelden van Indonesië. Tien jaar later werkten Soeteman en Rademakers ook samen aan Oscarwinnaar De aanslag.

De marathon

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Mira

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.

Oorlogsgeheimen

Regisseur Dennis Bots (Achtste-groepers huilen niet) laat de beelden spreken in deze strakke verfilming van de jeugdroman van Jacques Vriens, over de vriendschap van twee jongens in een Limburgs dorp, die in bezettingstijd onder druk komt te staan. Een verhaal over geheimen, maar niet alleen voor de Duitsers. Kunnen ouders hun kinderen nog wel vertrouwen, en kinderen hun ouders? Oorlogsgeheimen is een scherp gesneden avontuur. Bekroond op filmfestivals in onder meer Luxemburg, Zwitserland en Amerika.

Oorlogswinter

In de winter van 44/45 ziet de jonge Michiel (Martijn Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. Mengeling van coming of age-film en spannend oorlogsdrama, naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw. Debutant Lakemeier kreeg een Gouden Kalf voor zijn spel. Oorlogswinter haalde de shortlist van de Oscars voor beste niet-Engelstalige film.

Tirza

De hoogbegaafde Tirza (Sylvia Hoeks) woont bij haar gescheiden vader (Gijs Scholten van Aschat), met wie ze een bijzonder sterke band heeft. Vader vindt het maar niets dat ze met haar vriend (Nasrdin Dchar) op vakantie naar Namibië gaat, en besluit haar achterna te reizen wanneer ze niets meer van zich laat horen. In deze toenmalig Nederlandse inzending voor de Oscars speelt de negenjarige Keitumetse Matlabo de sterren van de hemel als Namibiaans meisje dat toeristen aanklampt met de vraag of ze 'behoefte hebben aan gezelschap'. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Arnon Grunberg.

4 Elements

Deze eerste lange film van Jiska Rickels (Untertage) is een vierluik over mannen in strijd met de elementen. De documentaire begint met een apocalyptisch beeld van een brandend bos, waar hoekige kerels in mysterieuze pakken met waterspuiten het vuur proberen te doven. Ook zijn er koningskrabvissers op de Bering Zee, Russische kosmonauten, en Duitse mijnwerkers. Rickels wilde niet alleen een portret maken van de vier primaire elementen op deze wereld; vuur, water, aarde en lucht. Ze wilde ook laten zien hoe in de harde, traditionele beroepen rond die oerkrachten van de natuur warmte en kameraadschap heersen. Een ambitieuze, existentialistische film die in de Nederlandse bioscopen meer dan 10.000 bezoekers trok (Kristallen Film).

De beste Oscargenomineerde films

Emma.

‘Onvergeeflijk ijdel en onuitstaanbaar arrogant.’ Dat is – in haar eigen woorden – de vermakelijk verwende, zichzelf overschattende, ongetrouwde 21-jarige Emma Woodhouse (Taylor-Joy) in deze verdienstelijke bewerking van de gelijknamige Jane Austen-klassieker. Een satirische zedenschets, fris van toon, die aangenaam weet te verrassen met eigenzinnige accenten in onder meer de kleurrijke Victoriaanse mode en het kordaat schrappen van obligate plechtigheden. Andere accenten zijn wat minder geslaagd, zoals het rijtje rood bemantelde ‘gansjes’ dat rondparadeert en de vocale, meerstemmige intermezzo’s. Dit verfrissende kostuumdrama kreeg Oscarnominaties voor beste kostuums en make-up en haar.
 

One Night in Miami

Op 25 februari 1964 brachten activist Malcolm X, bokskampioen Cassius Clay, footballster Jim Brown en soulzanger Sam Cooke samen een avond door in een hotelkamer in Miami. De beroemde Afro-Amerikanen bevonden zich allen op een keerpunt in hun leven, dus er viel genoeg te bespreken. Dit smaakvolle regiedebuut van actrice Regina King biedt een speculatieve reconstructie van de avond. Scenarist Kemp Powers (die ook meeschreef aan Pixarfilm Soul) bewerkte zijn eigen toneelstuk tot een scherp, enerverend script, waar de bevlogen cast lekker mee kan uitpakken. Met een terechte Oscarnominatie voor het beste bewerkte scenario voor Powers. Het blijft een beetje gefilmd toneel, maar wel van topkwaliteit, want Leslie Odom Jr. kreeg een nominatie voor de Oscar van beste mannelijke bijrol.

Lees ook onze special over het enerverende regiedebuut van Regina King

Sound of Metal

Ze vormen een hecht maar labiel stel, drummer Ruben (Riz Ahmed) en zangeres/gitarist Lou (Olivia Cooke). Hij is ex-junkie, zij zit onder de zelf aangebrachte littekens. Als punkduo touren ze samen in een camper door de VS. Dan verliest Ruben plotsklaps zijn gehoor. Wat betekent dat voor zijn identiteit, zijn toekomst, zijn relatie met Lou? Dit intense drama is hier en daar wat onduidelijk verteld, maar dat past wel bij de chaos die de hoofdpersoon ervaart. Regisseur/coscenarist Darius Marder maakt Rubens (niet van hoop gespeende) lijdensweg bijzonder invoelbaar, geholpen door een knap geluidsontwerp en fantastisch spel van Ahmed. Mooi intiem camerawerk ook van Nederlander Daniël Bouquet (Nothing Personal, Kauwboy). Bouquet werd niet genomineerd voor een Oscar, maar de film sleepte wel een karrevracht aan andere nominaties binnen voor de beste film, acteur voor Ahmed, mannelijke bijrol voor Paul Raci, orginele scenario, montage én het beste orginele nummer.

Lees ook onze special over deze bijzonder intense filmervaring

Tenet

Vorig jaar was Tenet de aangewezen en enige blockbuster die de bioscopen moest redden en sinds kort is de film te streamen via Amazon Prime. Een tweeënhalf uur durende adrenalinekick, op maat gemaakt voor het allergrootste scherm. Met Tenet presenteert Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight) zijn eigen variant op een Bondfilm: met spionageverwikkelingen, exotische locaties, snelle vlieg-, vaar- en voertuigen, maar ook met een ernstige ondertoon en een ingewikkelde tijdreistwist. De actie, gefilmd met zo min mogelijk digitale effecten, is regelmatig verbluffend. Wel maken het complexe script en gebrek aan invoelbaar drama er een afstandelijke affaire van. De personages zijn slechts pionnen in een – evengoed fascinerende – puzzel. Oscarnominaties zijn er voor beste visuele effecten en production design.

Lees ook ons achtergrondartikel over deze even ingewikkelde als spectaculaire film

Time

Een indringende documentaire sluit ons lijstje af. Fox Richardson vecht al jarenlang voor de vrijlating van haar man, die een gevangenisstraf van zestig jaar uitzit voor een gewapende bankoverval. Filmmaker Garrett Bradley volgt haar voor een korte documentaire, maar op de laatste draaidag geeft Fox haar een tas vol videobanden, waarop ze haar leven gedurende de afgelopen twintig jaar heeft vastgelegd. Uit die goudmijn destilleert Bradley vervolgens deze poëtische, intieme en experimentele lange documentaire. We zien kinderen opgroeien zonder vader, zijn getuige van talloze momenten waarin hoop op vervroegde vrijlating vervliegt en zien hoe Fox ondanks alles strijdbaar blijft. Bekroond met de prijs voor beste regie op Sundance en beloond met een Oscarnominatie voor beste documentaire.

Time is tijdelijk gratis te zien via Amazon Prime Video

Beoordeeld met vijf sterren

1917

Oorlogsthriller 1917 wekt de indruk in één ononderbroken shot te zijn gefilmd – een vorm die altijd iets opzichtigs heeft. Ervaren kijkers zullen zich dan ook geregeld afvragen hoe cinematograaf Roger Deakins het kunstje heeft geflikt. De verbluffende techniek zit het drama echter niet in de weg, maar draagt bij aan een zeldzaam beklemmende spanning. Regisseur Sam Mendes baseerde de plot, over twee Britse soldaten die in de Noord-Franse loopgraven op een levensgevaarlijke missie worden gestuurd, op ervaringen van zijn grootvader, en weet de chaos en tragiek van the Great War adembenemend dichtbij te brengen. Oscars voor het camerawerk, de effecten en de audio-mix. Door de lezers van VPRO Cinema uitgeroepen tot beste film van 2020.

Lees hier meer over de totstandkoming van de film: 'Verbluffende techniek én meeslepend drama'

Back to the Future

Meesterlijke avonturenfilm waar de zeventienjarige Marty McFly (Michael J. Fox) met behulp van de tijdmachine van de merkwaardige professor Emmett Brown (Lloyd) naar het verleden reist. Daar ontmoet hij zijn stuntelige vader en zijn charmante moeder. Hij zal ze moeten koppelen, want anders wordt hij nooit geboren... Het briljante, geestige script van regisseur Zemeckis en Bob Gale van deze, inmiddels klassieke, tijdreisfilm werd pas na lang aarzelen door de Universal-studio goedgekeurd. Universals verzoek om de titel te wijzigen in 'Spaceman From Pluto' werd door Steven Spielberg gelukkig elegant afgewimpeld.

De andere twee delen van de trilogie zijn ook te zien op Amazon Prime

The Big Lebowski

Bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude' Lebowski (Jeff Bridges) is 'the laziest man of Los Angeles County'. Bandieten die hem aanzien voor een oude rijkaard met dezelfde achternaam leveren hem een streek, waarop The Dude - aangespoord door zijn bowlingvrienden Walter (John Goodman) en Donny (Steve Buscemi) - verhaal gaat houden bij de Big Lebowski. Het uit de hand lopen van deze situatie wordt spetterend verbeeld, met sterke, humoristische typetjes, hallucinogene droomsequenties en wonderbaarlijke dialogen. Een van de beste films uit het imposante oeuvre van de broers Ethan en Joel Coen.

The Big Short

Regisseur Adam McKay was vooral bekend van de hilarische films die hij met komiek Will Ferrell maakte, zoals Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004), Step Brothers (2008) en The Other Guys (2010). Met The Big Short gooide hij het roer enigszins om: meer serieus en minder Ferrell. En dat loonde. Het is een meesterlijke adaptatie van Michael Lewis' briljante boek over de excentriekelingen die het ineenstorten van de Amerikaanse huizenmarkt voorspelden en daar vervolgens stinkend rijk mee werden. McKay verfilmde deze bizarre geschiedenis als een uitzinnige tragikomedie, zonder veel van de ingewikkelde financiële termen te versimpelen. Komisch en schokkend, én nog altijd van groot belang. Won een Oscar, een BAFTA Award en een Writers Guild of America Award voor beste bewerkte scenario. 

Lees ook ons interview met Adam McKay: 'Zo is het echt gegaan'

Birdman

Acteur Riggan Thomson (gespeeld door Batman-acteur Michael Keaton) was ooit wereldberoemd als superheld Birdman, maar is sinds hij bedankte voor Birdman 4 in de vergetelheid geraakt. Als de film begint probeert hij iets van de waardering van vroeger terug te winnen in het theater. Birdman is een postmodern, meta-meesterwerk over acteren, roem en zelfrespect. Geschoten als was het één lange take en met een fantastische score, die vooral bestaat uit geïmproviseerde percussieklanken. Birdman is onvoorspelbaar, hallucinerend en zeker voor regisseur Alejandro G. Iñárritu (Babel, Biutiful, The Revenant) opvallend grappig.

Bekijk ook ons interview met acteurs Michael Keaton en Edward Norton: 'Het is de meest interessante filmmuziek die ik in lange tijd heb gehoord'

Boyhood

De Amerikaanse indieregisseur Richard Linklater (Dazed and Confused, de Before-trilogie) is gefascineerd door thema's als tijd, groei en toeval, en die vormen dan ook de bouwstenen van zijn magnum opus Boyhood. De opnames van dit ultieme Bildungsdrama, over de schooljaren van een heel gewone Amerikaanse jongen, duurden twaalf jaar. Tussen 2002 en 2014 kwamen cast en crew jaarlijks samen om een nieuw hoofdstuk te filmen. Het resultaat, waarin we hoofdrolspeler Coltrane letterlijk zien opgroeien van snotneus tot volwassene, is een zeldzaam aangrijpende filmervaring. Juist omdat de grootse opzet zo bescheiden is uitgewerkt.

Bekijk ook ons interview met Richard Linklater, Ellar Coltrane en Patricia Arquette

Den skyldige

Bloedstollende Deense thriller die zich volledig afspeelt op één locatie, een 112-meldkamer. Daar zit de gedegradeerde politie-inspecteur Asger Holm (Jakob Cedergren in topvorm) verveeld telefoontjes te beantwoorden. Tot hij een jonge vrouw aan de lijn krijgt die gekidnapt wordt en belt vanuit de auto van haar ontvoerder. Wat volgt is een razendspannende reddingspoging via de telefoon. Superieur filmdebuut van de jonge Zweed Gustav Möller (1988), die geen steek laat vallen en vanaf het begin tot het verrassende einde weet te boeien. Bekroond met de publieksprijs tijdens IFFR 2018.

Lees ook ons interview met de regisseur: 'Als je negentig minuten lang naar iemand kijkt, moet je niet na een halfuur al weten wie hij is'

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Dit ontroerende liefdesverhaal verloopt net zo grillig als het mysterie dat menselijk geheugen heet. Wanneer Joel (Jim Carrey) merkt dat zijn ex-geliefde Clementine (Kate Winslet) haar herinneringen aan hun tijd samen heeft laten wissen, besluit hij hetzelfde te doen. Te laat realiseert hij zich dat hij natuurlijk niet van zijn mooie herinneringen af wil. Die probeert hij in de diepste krochten van zijn geheugen te verstoppen. Regisseur Michel Gondry (Human Nature) is een slimme verteller die iets prachtigs maakte van het warmbloedige script van Charlie Kaufman (Adaptation). Jim Carrey laat andermaal zien dat hij ook buiten komedies uitstekend op z'n gemak is.

E.T.: The Extra-Terrestrial

Dit grootste kassucces uit de filmgeschiedenis - totdat Titanic het record brak - is een even komisch als meeslepend sprookje. Een jongetje neemt een bibberig, verdwaald buitenaards wezen in huis, maar moet het verbergen voor onbegrijpende volwassenen. Steven Spielbergs lofzang op de kinderlijke onschuld en hang naar avontuur bezorgt zelfs de meest sceptische kijker een brok in de keel. Tot veler verontwaardiging werd Spielberg bij de Oscars gepasseerd - ten faveure van Richard Attenboroughs Gandhi - maar er gingen wel prijzen naar Spielbergs vaste componist John Williams en naar de disciplines geluid en visuele effecten.

Lees ook: 'Wat maakt E.T. the Extra-Terrestrial zo bijzonder?'​​​​​​​

The Favourite

Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne (Olivia Colman), en twee hofdames (Rachel Weisz en Emma Stone) die met alle mogelijke middelen strijden om haar (seksuele) gunsten. Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (gesproken in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Lobster). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij bijkans een nieuw genre creëert. Colman kreeg onder andere een Oscar voor haar rol.

Bekijk ook ons interview met de makers: 'Yorgos wil dat je niet nadenkt over je teksten en ze er in één keer uitgooit'

The Godfather

Destijds hadden de studiobonzen weinig fiducie in deze grimmige verfilming van Mario Puzo's maffia-epos, toch werd dit eerste deel in de inmiddels klassieke Godfather-trilogie een enorm succes. Marlon Brando maakte in zijn rol van godfather Don Vito Corleone een droom-comeback. Don Vito staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in New York. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarin brave zoon Michael Corleone meegesleurd wordt. De film werd onderscheiden met drie Oscars, waaronder een voor Brando.

Het al even briljante tweede deel en het minder geslaagde slotstuk van de trilogie zijn ook te zien op Amazon Prime

Goodfellas

Al zolang hij zich kan herinneren wil Henry (Ray Liotta) een gangster worden. En vanaf zijn zestiende mag hij inderdaad aan de slag bij de Italiaanse maffia-familie de Luccheses. Zijn carrière loopt voorspoedig. Martin Scorsese luisterde als jochie graag naar de sterke en grappige verhalen die gangsters in de New Yorkse buurt waarin hij opgroeide op straathoeken vertelden. Zijn sublieme Goodfellas baseerde hij op de biografie van de echte Henry Hill. Robert De Niro had intensief contact met Hill om te bestuderen hoe zijn personage, een collega van Henry, handelde, liep en sprak. En zo viel alles perfect op zijn plek. Uitbundig, virtuoos en grimmig misdaadepos.

Inglourious Basterds

Een groepje stoere Joods-Amerikaanse soldaten probeert tijdens WO II in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's te vermoorden. Een uitbaatster van een bioscoop probeert er onder de bezetting het beste van te maken. En een Duitse officier jaagt op Joden. Regisseur en scenarist Quentin Tarantino vervlocht hun verhalen tot een knap scenario, dat als basis diende voor deze ijzersterke oorlogsfilm. De tergende spanning in Inglourious Basterds wordt afgewisseld met zwarte humor. Messcherpe dialogen. Christoph Waltz kreeg terecht een Oscar voor zijn rol als SS'er Landa.

It's a Wonderful Life

Cineast Frank Capra maakte films ter meerdere eer en glorie van de gewone man die in het zweet des aanschijns de kost verdient. Deze klassieker is zijn magnus opus, met James Stewart op de bok als een wanhopige ondernemer die aan de arm van een engel te zien krijgt wat er van zijn lieflijke dorp terecht was gekomen als hij er niet was geweest. Capra's krachttoer werd in 2006 door het American Film Institute uitgeroepen tot de meest inspirerende film ooit. Opmerkelijk is dat It's a Wonderful Life film een flop was in de bioscoop: pas in de jaren zeventig groeide het uit tot een iconische kerstlieveling die jaarlijks op kerstavond op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden.

Jaws

Een badplaats wordt geterroriseerd door een grote witte mensetende haai, die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De burgemeester weigert het strand te sluiten. Sheriff Brody (Roy Scheider) bindt dan zelf de strijd aan tegen het monster. Ruim een uur krijgen we de haai zo goed als niet te zien, wat niet erg is, want de mechanische haai Bruce zag er naar de huidige maatstaven niet erg realistisch uit. Jaws is echter briljant gefilmd en krachtig geacteerd. Oscar voor de montage en voor de uitstekende muziek (de beroemde cello-deun van de naderende haai) van John Williams.

Mad Max: Fury Road

Na dertig jaar keerde regisseur George Miller terug naar de post-apocalyptische strapatsen waarmee hij naam maakte. Mad Max (Tom Hardy) probeert met de strijdbare Furiosa (Charlize Theron) uit handen te blijven van de tirannieke Immortan Joe en zijn leger kamikaze-albino's, om zo een handvol vrouwen te redden van een miserabel lot. Twee uur lang ronkt, crasht en explodeert alles in een even krankzinnig als onzinnig spektakel vol bijzondere stunts en special effects. Fury Road is glorieuze, zwartgeblakerde gekte die andere actiefilms en blockbusters stof laat happen.

Memento

Voordat Christoper Nolan bekende megaproducties zoals The Dark Knight en Inception regisseerde, brak hij door met deze veelvuldig bekroonde thriller. Leonard Shelby (Guy Pearce) is getuige van de brute verkrachtingsmoord op zijn vrouw. Sindsdien lijdt hij aan geheugenverlies en stuurt hij zichzelf berichten: briefjes, polaroidfoto's en andere kattebelletjes zoals tatoeages op zijn lichaam. Alles om hem te helpen bij zijn zoektocht naar de moordenaars en zijn verleden. Analoog aan Shelby’s beleving heeft Memento een non-lineaire vertelstructuur, waardoor vorm en inhoud op ingenieuze wijze in elkaar overvloeien. Meermaals bekijken is daarom warm aanbevolen. 

The Revenant

Nog voordat er ook maar één seconde van dit epische wildernisdrama te zien was deed de film al stof opwaaien: de opnamen zouden namelijk afgrijselijk zijn geweest. Regisseur Alejandro G. Iñárritu (Birdman) ontkende de geruchten niet en verklaarde dat hij zijn crew en acteurs bewust door een hel stuurde, om een zo realistisch mogelijke film te maken. En dat is gelukt: Leonardo DiCaprio speelt op overtuigende wijze een pelsjager die in 1820 verschrikkelijk wordt toegetakeld door een grizzlybeer, voor dood wordt achtergelaten door zijn collega's, maar overleeft en zich koste wat kost wil wreken. The Revenant is groots en meeslepend, het camerawerk van Emmanuel Lubezkien is adembenend en het rauwe acteerwerk leverde DiCaprio zijn allereerste Oscar op.

Lees hier meer over de totstandkoming van de film: 'Rauwe bizonlever en naakte acteurs'

The Shining

Een schrijver (Jack Nicholson) omhelst het aanbod in de winter op een afgelegen hotel in Colorado te passen. Hij denkt zo in alle rust te kunnen werken, maar dat pakt anders uit: hij heeft nog geen letter op papier of hij begint zijn verstand te verliezen. IJzersterke Stephen King-verfilming (niet in de laatste plaats door Nicholsons geweldige spel), destijds niet onverdeeld enthousiast ontvangen, bereikte later cultstatus. Let op de schitterende openingsbeelden en de sequenties waarin de camera op driewieler-hoogte het telepathisch begaafde zoontje volgt, dat op eigen houtje het verlaten hotel verkent.

Serietips voor Amazon Prime

Meer streamingtips