Culturele diversiteit is het thema van een nieuwe lichting Telefilms. De eerste is Triq Salama, een komische roadmovie over een Marokkaans-Nederlands gezin.

Het is in de ruim 25-jarige geschiedenis van de Telefilms vaker voorgekomen: cabaretiers of komieken die hun regiedebuut maken. Zo regisseerde Theo Maassen in 2018 de originele komedie Billy, over een brutale buikspreekpop. Twee jaar eerder kroop Thomas Acda voor het eerst in de regiestoel voor zijn romcom Fake, en Diederik Ebbinge tekende in 2013 voor de regie van het succesvolle Telefilmdrama Matterhorn.

Dit jaar is het de beurt aan Najib Amhali, van wie het een droom was ooit een film te regisseren. Zijn Telefilm Triq Salama (Arabisch voor ‘reis in vrede’) is een tragikomische roadmovie geworden waarin een Marokkaans-Nederlands gezin in een aftands busje naar Marokko reist om de bruiloft te bezoeken van een nichtje. Zoals dat gaat in roadmovies, stuit het gezin onderweg op een aantal problemen – een van de zoons raakt kwijt, de motor van het busje begeeft het – en komen er bovendien een aantal rare snuiters op hun pad. Zoals een hoogst irritante, doch goed bedoelende Belgische lifter, en een spirituele campingeigenaar.

Het zorgt voor genoeg grappige momenten in de film, maar waar Triq Salama vooral om draait zijn de familieperikelen binnen het gezin. Hoofdpersonage Nadia (fijne debuutrol van Hajar Fargan), wil heel graag haar ouders vertellen over haar vriendje, met wie ze sinds kort verloofd is. Van haar moeder krijgt ze echter geen aandacht, want die heeft alleen oog voor haar zoon Samir. Op zijn beurt probeert Samir zijn vader trots te maken en zich te bewijzen als goede zoon, maar werkt zich daarmee alleen maar in de nesten. Zus Kauthar lijdt aan mentale problemen en het goedlachse en strenggelovige broertje Amir probeert onderweg de gemoederen te bedaren.

In Instagramvideos vertelt Amhali dat de film er in negentien draaidagen op stond. Dergelijke korte draaiperiodes zijn gebruikelijk bij Telefilms, waardoor ze soms wat afgeraffeld of gehaast aanvoelen. Ook in Triq Salama wordt niet overal genoeg de tijd voor genomen, maar de leuke acteurs en vrolijke toon maken veel goed.

elke vrijdag