De laatste Telefilm van dit jaar is Casting Call, een levendige vertelling over een beginnend acteur met grootse dromen.

Amir is vastberaden om acteur te worden. En niet zomaar acteur, maar de beste van heel Nederland. De koppige 23-jarige Amsterdammer maakt auditietape na auditietape, maar komt ondanks zijn talent niet verder dan een baantje als bijrolacteur in het fictieve tv-programma Meld Misdaad, een soort Opsporing Verzocht waarin misdrijven worden nagespeeld.

Amir - een aardige rol van beginnend acteur Ahmed Bouyaghroumni - vertolkt overvallers, kidnappers of andersoortige criminelen, waarbij hij onherkenbaar in beeld wordt gebracht. Het is ondankbaar werk voor een ambitieuze acteur, en uit frustratie om steeds maar weer die nietszeggende, stereotyperende rollen van criminelen te moeten spelen neemt Amir dan ook ontslag.

Niet veel later meldt hij zich aan voor een grote auditie in Brussel, waar hij tot zijn genoegen langs mag komen. In de Belgische hoofdstad verblijft hij een paar dagen bij zijn louche neef Mehir (de Vlaamse acteur Nabil Mallat, van boksfilm Cool Abdoul). Die introduceert hem aan onderwereldfiguren met wie hij gemakkelijk veel geld kan verdienen. Althans, zo wordt hem verteld. Amir moet er niets van hebben, maar als blijkt dat een acteercarrière lastiger is te verwezenlijken dan hij voor ogen had, wordt de verleiding van het snelle geld een stuk groter. En dreigt hij zich te verliezen in een wereld van criminelen die hij als acteur juist niet meer wilde spelen.

Met Casting Call maakte regisseur Sharif Abd el Mawla een levendige Telefilm over een dromer, en over de soms harde realiteit die dromen aan diggelen kan slaan. De regisseur debuteerde in 2017 met de satirische korte film 7 Marokkanen en Jos (te zien op YouTube), over een xenofobe flatbewoner die bang is voor zijn Marokkaanse buren. Abd el Mawla schoot vervolgens twee korte films, regisseerde afleveringen van de serie Bestseller Boy (2022) en maakte de videoclip Adem je in van S10. Zijn nieuwe film is een energieke vertelling geworden, vlot gemonteerd en voorzien van het soort voice-over dat we kennen uit films zoals Trainspotting, waarbij het hoofdpersonage mijmert over zijn leven. Het script ontbeert weliswaar wat diepgang, maar Casting Call is hoe dan ook een waardige afsluiter van een aardig Telefilmjaar.

elke vrijdag