Recent verschenen meerdere klassiekers op streamingdienst Prime Video. De redactie van VPRO Cinema tipt vijf films die je absoluut gezien moet hebben.

Red River (Howard Hawks, 1948)

Texaanse veebaron (John Wayne) vervoert een deel van zijn veestapel. Onderweg krijgt hij te maken met Indianen en komt hij in conflict met zijn aangenomen zoon (Montgomery Clift). Klassieke western is groots opgezet (er werden zo'n 6000 dieren gehuurd) en prachtig in beeld gebracht door Russell Harlan. Combinatie van no-nonsense Wayne, in een onsympathieke rol, en de 28-jarige, verfijnde Clift (in zijn debuut) is ronduit fascinerend. Red River ging - mede door rampzalige weersomstandigheden - fors over het budget, maar was een commercieel succes en werd genomineerd voor twee Oscars.

The Killing (Stanley Kubrick, 1956)

Een groep misdadigers pleegt een overval op een paardenrenbaan, tijdens de cruciale zevende race op een drukke dag. Fraaie, ingenieuze film noir, waarbij de gebeurtenissen steeds vanuit een ander ­perspectief worden verteld. De film heeft een strak basisritme; de spannendste scènes ontstaan wanneer toevalligheden de opzet dreigen te verstoren. Meesterlijk, vanwege de knappe vertelstructuur, de ongekende aandacht voor details en de zorgvuldig uitgewerkte camerabewegingen. Het eerste briljante hoogtepunt uit Stanley Kubricks imposante oeuvre.

12 Angry Men (Sidney Lumet, 1957)

De zaak van een jonge Puertoricaan die wordt beschuldigd van moord op zijn vader lijkt zo simpel. Maar als de jury zich terugtrekt voor beraad is er onder de twaalf leden een, 'Jurylid nummer 8' (een geweldige Henry Fonda), die níet overtuigd is van zijn schuld. Stukje bij beetje brengt hij de anderen aan het twijfelen over hun te makkelijke, vooringenomen conclusie. Dit fascinerende speelfilmdebuut van regisseur Sidney Lumet (Dog Day Afternoon, Network) is een ronduit claustrofobische rechtbankthriller, die zich vrijwel volledig afspeelt binnen één ruimte. Oscarnominaties voor beste film, regisseur en script.

Witness for the Prosecution (Billy Wilder, 1957)

Dit sterke rechtbankdrama werd door Billy Wilder, die samen met Harry Kurnitz het scenario schreef, gebaseerd op een toneelstuk van Agatha Christie. Leonard Steven Vole (Tyrone Power in zijn laatste rol) staat terecht voor moord op een rijke weduwe, maar zijn advocaat (Charles Laughton) verdedigt met hart en ziel deze vriendelijk ogende, ongetwijfeld onschuldige man. De zaak wordt gecompliceerd wanneer Vole's echtgenote (Marlene Dietrich) moet getuigen. Film kreeg zes Oscarnominaties, waaronder voor Laughton en regisseur Wilder.

The Manchurian Candidate (John Frankenheimer, 1962)

In deze politieke thriller naar het boek van Richard Condon speelt Frank Sinatra een Korea-veteraan die, door nachtmerries geplaagd, ontdekt dat hij tijdens de oorlog door communisten is gehersenpoeld. Hoe zit dat met zijn voormalige bataljonmaat Raymond Shaw (Laurence Harvey), wiens familie inmiddels druk bezig is het Witte Huis te veroveren? Scherp en huiveringwekkend speelde de film destijds in op de Amerikaanse angst voor communisme én de hysterie van de reactie daarop: mccarthyisme. In 2004 maakte Jonathan Demme een remake met een voor die tijd actuele lading.

elke vrijdag