Antxón Gómez, de vaste production designer van regisseur Pedro Almodóvar, is hoofdgast in de nieuwe VPRO Cinema Extra, waarin hij vertelt over de geheimen van zijn vak. 

Er zijn maar weinig filmmakers bij wie hun films te herkennen zijn aan hoe de set eruit ziet. De meeste regisseurs drukken een stempel op hun werk door bijvoorbeeld specifieke cameratechnieken in te zetten, te spelen met genres waar ze in uitblinken, of steeds met dezelfde soort acteurs te werken. Pedro Almodóvar, de excentrieke Madrileense regisseur van onder meer La mala educacion (2004), Dolor y gloria (2019) en Hable con ella (2002), vormt een vrolijke uitzondering op die regel. Hoewel hij zich wel degelijk ook onderscheidt op andere manieren, is het vooral het kleurrijke production design in zijn films dat zo typisch ‘almodóvariaans’ aandoet.

Voor de lezers die niet helemaal bekend zijn met dat begrip: een production designer is iemand die zich bezighoudt met het uiterlijk van een film. Hij of zij staat in nauw contact met de kostuumontwerpers, grimeurs en setontwerpers om de algehele look van een film een duidelijk karakter te geven. Tevens is een production designer (samen met de regisseur) eindverantwoordelijk voor waar gefilmd wordt, welke sets en rekwisieten gebruikt worden en wat daarvan te zien is in de uiteindelijke film.

Typische elementen van het production design uit Almodóvars films zijn de felle, primaire kleuren van zowel de kostuums als objecten op de set, en het gebruik van popart. De regisseur houdt ervan om door middel van kleurgebruik de gevoelens van personages of motieven in het plot uit te beelden. Met name de kleur rood wordt ingezet om verschillende emoties aan te duiden: verliefdheid en seksuele lust, of juist gevaar en doodsangst.

Nora Navas en Antonio Banderas in Dolor y gloria

Almodóvars vaste production designer is Antxón Gómez, met wie de Spaanse Oscarwinnaar samenwerkte voor maar liefst elf van zijn films. De twee voelen elkaar moeiteloos aan en delen de visie dat het interieur van een set behandeld moet worden alsof het een personage op zichzelf is, zoals Gómez vertelt in interviews. De samenwerking leverde Gómez zes nominaties op voor het beste production design bij de Goya’s, de belangrijkste Spaanse filmprijzen. De enige Goya die hij ook echt won, was voor zijn werk voor de film Che: Part One, de door Steven Soderbergh geregisseerde biopic over de Argentijns-Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara.

In de nieuwe aflevering van VPRO Cinema Extra, het filmprogramma waarin steeds een ander element van het filmmaken aan bod komt, is Gómez vanavond hoofdgast. In het zonnige Girona, waar de production designer woont, vertelt hij aan de hand van filmfragmenten over de geheimen van het vak. Daarnaast schuift in de aflevering ook opkomend talent Hanneke Wind aan voor een gesprek. Zij was onder andere verantwoordlijk voor het production design in de recente Nederlandse komedie Meskina (2021), was betrokken bij de producties van Lucia de B. (2014) en Pink Moon (2022), en werkte mee aan verschillende videoclips en reclames.

VPRO Cinema Extra

De uitzending over casting is op zaterdag 5 oktober te zien op NPO 2 Extra (20.30 - 21:05 uur).
De aflevering is vanaf 6 oktober online te bekijken via NPO Start, waar ook alle afleveringen uit dit en het vorige seizoen te zien zijn.