Succes op een groot filmfestival, wat heb je daar concreet aan? VPRO Cinema Extra zoekt het uit tijdens het filmfestival van Cannes.

Het was nogal een succesverhaal. In 2018 werd voor het eerst in dertig jaar weer eens een Vlaamse film geselecteerd voor het officiële programma van het filmfestival van Cannes. De maker, Lukas Dhont, was nota bene een 26-jarige debutant. Zijn film Girl, een intens drama over een vijftienjarig transmeisje, werd alom bejubeld en won ten slotte wel vier prijzen in de Un certain regard-competitie.

VPRO Cinema maakte destijds een reportage over Dhonts ervaringen op het festival. De Vlaming gaf toe flink overweldigd te zijn door alles wat er op hem afkwam: tientallen interviews per dag, shoots op de rode loper, diners met Hollywoodsterren, lunches met topproducenten. En toen waren die prijzen nog niet eens bekendgemaakt.

Dit jaar was Dhont wederom in Cannes. Als een van de hoofdgasten nu: zijn tweede film Close was opgenomen in de hoofdcompetitie. Het was sowieso een goed jaar voor de Belgen trouwens, want ook nieuwe films van de gebroeders Dardenne (Tori et Lokita) en regieduo Felix van Groeningen/Charlotte Vandermeersch (boekverfilming De acht bergen) dongen mee naar de Gouden Palm. Dhont won die prestigieuze prijs niet, maar mocht wel de Grand Prix mee naar huis nemen.

Met Close heeft Dhont een vrij bescheiden, naar eigen zeggen erg persoonlijke film gemaakt, zonder grote namen voor of achter de camera – wat gezien zijn eerdere succes wel opvallend is. Het verhaal draait om twee jonge vrienden die uit elkaar dreigen te groeien wanneer ze de puberteit bereiken. Geinig detail: een van de hoofdrolspelers is een joch zonder acteerervaring dat toevallig bij Dhont in de trein zat. ‘Die moet het zijn,’ dacht de regisseur.

VPRO Cinema zocht Dhont dit jaar opnieuw op in Cannes, vooral om te vragen wat het festival voor hem heeft betekend. Wat heb je als filmmaker nu concreet aan prijzen en netwerkborrels? Welke deuren gingen er open na de première van Girl, en waarom besloot Dhont met zijn tweede film niet iets groter uit te pakken? Voor een completer beeld wordt ook gesproken met belangrijke mensen achter de schermen: de producent, distributeur, sales agent. En daarnaast wordt nog een uitstapje gemaakt naar het filmfestival van Rotterdam, dat ook volop investeert in filmtalent. Gaat zoiets er in Nederland heel anders aan toe?

VPRO Cinema Extra

De uitzending was op zaterdag 4 juni te zien op NPO 2 Extra (20.30 - 21:00 uur), en werd gevolgd door de film Girl.
De aflevering staat op NPO Start, waar ook eerdere afleveringen terug te bekijken zijn

Meer over VPRO Cinema Extra

Meer over Lukas Dhont