Bovenop een dak, aan het water of in een paleistuin: deze zomer zijn er weer tal van films in de buitenlucht te bewonderen. Bekijk hieronder het overzicht van openluchtfilmfestivals door het hele land.

Amersfoort

Film aan de Eem
Pathé Amersfoort organiseert de vijfde editie van Film aan de Eem. Bezoekers kunnen gratis in de buitenlucht genieten van een bijzondere speelfilm bij Winkelcentrum Eemplein Amersfoort. De film wordt nog bekend gemaakt.

27 augustus - verdere informatie volgt.

Natlab Buitenfilm Festival Eindhoven, 14 juli t/m 3 september

Amsterdam

Pllek - Films with a View | Sunscreenings
Films with a View | Sunscreenings is het filmprogramma van Pllek in samenwerking met Outdoor Cinema en Beefeater Gin. Elke dinsdagavond wordt een openluchtfilm vertoond, mits het mooi weer is. Een ticket kost acht euro en van tevoren reserveren is niet mogelijk.

3 mei t/m halverwege augustus - klik hier voor meer informatie

IDFA by Night
Pakhuis de Zwijger laat in samenwerking met IDFA een selectie documentaires zien op het naburig gelegen plein. De thema's van de documentaires lopen ver uiteen en alle docu's zijn Engels ondertiteld. Toegang is gratis, maar het is verplicht om je aan te melden via de website.

5 t/m 15 juli - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam
Het World Cinema Festival vertoont films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika van vaak jonge regisseurs. De meeste vertoningen vinden in de bioscoop plaats, maar het festival heeft ook een apart (en gratis toegankelijk) Open Air programma.

20 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie   

Movies at the Hermitage
Deze nazomer vertoont de Hermitage Amsterdam tien dagen lang films in de binnentuin. Iedere film wordt ingeleid door een voorprogramma en een filmquiz, waarbij je leuke prijzen kan winnen. Tickets kosten €15 per persoon.

28 augustus t/m 1 september - klik hier voor meer informatie

Sunsets bij Eye
Bij zonsondergang kun je in het park bij het Eye-museumgebouw kijken naar films uit verschillende Eye-programma’s, zoals Previously Unreleased, Badlands, Restored & Unseen en Eye Classics. Toegang is gratis, maar wel op basis van een reservering via de website

24 t/m 28 augustus - klik hier voor meer informatie

Pluk de Nacht Amsterdam, 17 t/m 28 augustus

Pluk de Nacht Amsterdam
Een van de grotere openluchtfestivals met gratis toegankelijke filmvertoningen. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met films die ten onrechte niet (of nauwelijks) in de bioscoop te zien zijn geweest. Voor entree, een strandstoel en een gratis drankje betaal je €11,50.

17 augustus t/m 28 augustus - klik hier voor meer informatie

West Beach Filmfestival
Het West Beach Filmfestival aan de Sloterplas keert voor de 17e keer terug. Naast een groot aanbod van zowel klassieke als recente films uit binnen- en buitenland krijgt ook aanstormend filmtalent een podium. Bezoek de facebookpagina voor de programmering.

15 september t/m 25 september - klik hier voor meer informatie

Cinetree Forest Filmfestival
Eind juli presenteert Cinetree een aantal mooie, bijzondere films in het Amsterdamse Bostheater. Tijdens de Cinetree filmavonden wordt het Amsterdamse Bos omgetoverd tot een magische openluchtbioscoop. Tickets kosten €12,50 en bekijk de website voor de programmering.

27 juli t/m 31 juli - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam, 20 t/m 27 augustus

Apeldoorn

Vue Openlucht Filmfestival
Midden op de Veluwe in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn worden films in de buitenlucht vertoond. Het programma staat op hun website.Toegang via ticketverkoop.

12 t/m 20 augustus - klik hier voor meer informatie

Buitenfilms bij Gigant
Op het Van Reekumplein tussen Gigant en Coda kun je deze zomer terecht in de buitenbios. Bekijk hier het filmprogramma. Tickets voor de buitenfilms zijn verkrijgbaar bij de kassa van Gigant en online.

10 augustus t/m 21 augustus - klik hier voor meer informatie

Arnhem/Oosterbeek

Focus op het dak - openluchtcinema
Met een drankje in je hand en de wind door je haren kun je op het dak van Focus films kijken. Het filmprogramma varieert van actuele films en exclusieve voorpremières tot echte klassiekers, en van documentaires tot animatie.

vanaf 15 juli - klik hier voor meer informatie

Bartlehiem

Nachtkijkers
Een vol filmprogramma, een ondoenlijke filmquiz en een gezellig kampvuur. Wat wil je nog meer? Tijdens Nachtkijkers krijg je de kans om diverse films te kijken in het scheepsruim. Tickets kosten €22,50, voor €12,50 extra krijg je er ook nog een pizzaproeverij bij. 

20 augustus - klik hier voor meer informatie

Bloemendaal

Cinema Caprera
Caprera en de Schuur presenteren ook dit jaar weer Cinema Caprera, waarbij je naar de mooiste films kan kijken in het prachtige openluchttheater in Bloemendaal. Drie uiteenlopende films zullen er worden getoond, elk voorzien van een randprogrammering. Tickets kosten €19,50 en zijn te verkrijgen via de website.

1 september t/m 3 september - klik hier voor meer informatie

Breda

Sunset Cinema
Verspreid over 7 unieke locaties in Breda kijk je heel augustus naar de mooiste films mét de ondergaande zon op de achtergrond. Reguliere tickets kosten €10 maar als scholier/student betaal je slechts €7,50. Tickets zijn te koop via de website.

3 augustus t/m 2 september - klik hier voor meer informatie

Den Bosch

Buitenbios
Op de binnenplaats van de Verkadefabriek kunnen bezoekers twee maanden lang de nieuwste films en filmklassiekers bekijken. Bij regen wordt de film naar binnen verplaatst. Toegang via kaartverkoop.

7 juli t/m 3 september- klik hier voor meer informatie

SUMMER NIGHT
Kijk vanuit je luie stoel in de auto naar films voor jong en oud in de Drive in Bioscoop. Een ticket kost € 25,- per auto en dient van te voren gekocht te worden via de website.

13 augustus - klik hier voor meer informatie
 

Den Haag

Pathé Summer Cinema
Laat je handdoek maar thuis en neem plaats op het filmdoek bij Pathé Summer Cinema op het strand in Scheveningen. Ze hebben een speciale stranddoek laten ontwikkelen dat overloopt in een filmscherm om zo de ultieme kijkervaring te creëren. Tickets zijn helaas al uitverkocht, maar je kan je wel aanmelden voor eventuele plekken die vrijkomen. 

5 augustus t/m 7 augustus - klik hier voor meer informatie

Roffa Mon Amour, 17 t/m 28 augustus

Deurne

Nacht van het Witte Doek
De Nacht van het Witte Doek is een meerdaags openlucht filmfestival in het centrum van Deurne.  Verschillende soorten films zullen gedurende het festival te zien zijn, maar ook vindt er deze editie voor het eerst de Film Talent Award Brabant plaats. Hier worden de beste Brabanste afstudeerfilms van dit jaar getoond, beoordeeld door een jury en bekroond met een leuke prijs. Toegang is gratis en het is niet mogelijk om plekken van tevoren te reserveren. 

26 augustus t/m 28 augustus - klik hier voor meer informatie

Deventer

Film op de Brink
Het stadsplein van Deventer wordt deze zomer opnieuw omgetoverd tot een grote, gratis openluchtbioscoop. Tijdens het filmfestival in de buitenlucht worden er zowel Nederlandse als internationale filmpremières getoond. Tickets zijn verkrijgbaar via de website.

24 t/m 30 september - klik hier voor meer informatie

Dordrecht

Film in de Achtertuin
Zes avonden lang kun je in de Kloostertuin genieten van komedie, liefde in verschillende gedaanten, zomervibes, feel good, misdaad en drama tijdens (hopelijk) mooie zomeravonden. Kaartjes kosten €8 en er wordt geadviseerd om je eigen stoel of kleed mee te nemen. Alle updates zijn te volgen via de Instagram.

5 t/m 27 augustus- klik hier voor meer informatie

Eindhoven

Natlab Buitenfilm Festival
Voor de vijfentwintigste keer organiseert Natlab een openluchtfilmfestival waar de meest romantische, vrolijke, spannende, aangrijpende en muzikale films worden vertoond. Bekijk hier het volledige filmprogramma. Toegang is gratis, maar vergeet niet een eigen stoel mee te nemen.

15 juli t/m 3 september - klik hier voor meer informatie

Groningen

Rooftop Cinema
Op 45 meter hoogte een te gekke film kijken onder de sterrenhemel met uitzicht over de skyline van Groningen, wie wil dat nou niet? Kom genieten van een volledig verzorgde avond en een geweldige film. Voor € 22,50 krijg je een filmticket, een hapje én een drankje. Voor meer informatie, ga naar de website.

20 juli t/m 7 september - klik hier voor meer informatie

Haarlem

Loading Dock Cinema
Deze zomer organiseert de Schuur een uiteen­lo­pend programma met verschillende Haarlemse en landelijke partners. Verwacht iconische en nieuwe films op een unieke locatie, namelijk voor de deur van de Schuur. Tickets kosten €11,50 en zijn te verkrijgen via de website

10 augustus t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

 

Hilversum

Bosbios
Neem plaats zodra de schemering valt en kijk naar de allermooiste films middenin het bos. Laat je niet alleen inspireren door de omgeving, maar ook door de gekozen films die stuk voor stuk een boodschap met zich meedragen. Tickets kosten €17,50 per film en voor € 35,00 krijg je er ook de Tuinmans-Daghap bij. 

19 juli t/m 24 juli - klik hier voor meer informatie

Hulst

ZomerFilm
Bij ZomerFilm kun je films zien op een groot scherm, omringd door lampjes in de bomen, kroonluchters en een uitgelichte molen. Op het terrein is horeca aanwezig, maar bezoekers kunnen ook zelf iets te drinken of te eten meenemen. Meer informatie volgt binnenkort op de website.

2 & 3 september - klik hier voor meer informatie

Lumière Open Air, 17 t/m 28 augustus

Maastricht

Lumière Open Air Festival
Films kijken onder de sterrenhemel, wat wil je nog meer? Kies uit een wervelende mix van spraakmakende premières, 90's klassiekers, re-releases en documentaires tijdens het Lumière Open Air Festival. Reguliere tickets kosten €10, maar als student of met een CJP-pas krijg je €4 korting. Alle prijzen zijn terug te vinden op de website

17 t/m 28 augustus - klik hier voor meer informatie

Rotterdam

Pleinbioscoop Rotterdam
Pleinbioscoop Rotterdam vertoont maar liefst achttien avonden lang films op het puntje van de Wilhelminapier. Toegankelijk via ticketverkoop. Houd de website in de gaten voor het volledige filmprogramma.

❌ Het festival is geannuleerd vanwege beperkende vergunning van de gemeente ❌

Roffa Mon Amour
Op de achtste editie van Roffa Mon Amour komen zowel films van nieuwe makers als bekendere titels langs. Toegang op ticketbasis.

17 t/m 28 augustus -  klik hier voor meer informatie

Terschelling Openlucht Filmfestival, 5 t/m 14 augustus

Terschelling

Terschelling Openlucht Filmfestival
Tien avonden achter elkaar kun je uiteenlopende feelgoodfilms bekijken op de Zandafgraving achter Camping Wulp langs de Badweg naar Paal 8. Toegang is op ticketbasis en het programma wordt binnenkort bekend gemaakt via Facebook.

5 t/m 14 augustus  - klik hier voor meer informatie

Tilburg

Pop Up Cinema Zomerfilms
In de tuin van Theater de Nieuwe Vorst kunnen bezoekers deze zomer naar vier verschillende filmvertoningen kijken. Het volledige filmprogramma komt binnenkort te staan op hun website. Toegang is gratis.

6 augustus t/m 27 augustus  - klik hier voor meer informatie

Utrecht

Pluk de Nacht Utrecht
Pluk de Nacht strijkt niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht neer. De films worden binnenkort bekend gemaakt via de website. Een ticket kost € 11,50 en is inclusief een drankje.

31 augustus t/m 4 september - klik hier voor meer informatie

Rooftop Cinema Leidsche Rijn
Op een dakterras met uitzicht over de skyline van Utrecht, worden dit jaar weer films vertoond door Pathé Utrecht Leidsche Rijn. Van vette actie tot romantische komedie en van sci-fi tot drama. Toegang via ticketverkoop.

Klik hier voor meer informatie

Cinema Centraal
De idyllische tuin van het Centraal Museum wordt eind augustus omgetoverd tot een openluchtbioscoop: Cinema Centraal. Zowel oude klassiekers als de grappigste komediefilms worden er getoond, dus voor ieder wat wils. Early bird tickets kosten €13,50 en reguliere tickets kosten €15.

22 augustus t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

Vlieland

Podium Vlieland
De hele zomervakantie (op dinsdag en zaterdag) kun je gratis films kijken in de openluchtbioscoop van Vlieland. Bij slecht weer wordt de film in een overdekte zaal vertoond. Toegang is gratis maar vol = vol.

9 juli t/m 30 augustus - klik hier voor meer informatie

Zaandam

De Fabriek
Na een jarenlange renovatie wordt de Wilhelminasluis in het zonnetje gezet met een openluchtvertoning van de muziekfilm Summer of Soul. De voorstelling is gratis en er hoeven ook geen kaartjes gereserveerd te worden. 

9 september - klik hier voor meer informatie

Zwolle

Stadsfestival
Op vrijdag 2 september en zaterdag 3 september vertoont het Stadsfestival een unieke film in samenwerking met Filmtheater Fraterhuis in de binnenstad van Zwolle. De toegang is gratis en ook hoef je geen eigen stoel mee te nemen. Het wordt aangeraden om op tijd te komen in verband met het beperkte aantal plaatsen. De films die vertoond worden zijn The Duke en Persona Non Grata.

2 september & 3 september - klik hier voor meer informatie

Ontbrekende evenementen?

Mis je filmvertoningen in de buitenlucht in bovenstaand overzicht, of organiseer je zelf een openluchtfilmfestival? Klik hier om de redactie van VPRO Cinema te mailen.