Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van gravin tot prinses

Mina & mevrouw

Nederlands - geschiedenis

In 1937 kwam Mina Marinusse uit Koudekerke bij het gezin Van Lynden werken op Kasteel Ter Hooge, bij Middelburg. De levens van Mina en ‘haar Mevrouw’, Marietje gravin van Lynden-Calkoen, raakten steeds inniger met elkaar verstrengeld, tot de dood van de laatste in 1986. Kan er, ondanks het grote machtsverschil, sprake zijn van vriendschap en liefde tussen een adellijke werkgever en haar dienstbode? Die vraag pluist Maartje Duin, podcastmaker en achterkleindochter van de gravin, uit in haar nieuwe podcast voor VPRO’s OVT. Net als haar eerdere hit De plantage van onze voorouders sleept ook deze serie je direct mee. Aan de hand van het verhaal van de twee vrouwen stuit Duin op grote thema’s, zoals feminisme, de klassenmaatschappij en genderrollen. Maar de podcast zit ook vol intieme momenten.

Over my dead body - Gone hunting

Amerikaans - true crime

De zaken die behandeld worden in de vier seizoenen van de true crime-reeks Over my dead body zouden heel goed een slechte B-film kunnen zijn, maar helaas zijn ze waargebeurd.

Wanneer Mike Williams in 2001 verdwijnt tijdens een jachttocht met zijn beste vriend gaan de autoriteiten van Tallahassee ervanuit dat hij is opgegeten door alligators, maar zijn moeder begint te vermoeden dat de waarheid veel dichter bij huis ligt. Door haar onvermoeibare kruistocht – regelmatig blijft ze oproepen in de plaatselijke kranten plaatsen in de hoop meer informatie te vergaren – trekt ze de aandacht van journalist Jennifer Portman, die het uiteindelijk na twaalf jaar lukt de ware toedracht boven water te krijgen.

De zaak Y

Vlaams - true crime

In 1991 werd de Belgische Ingrid Caeckaert vermoord, maar de dader is nog steeds niet gevonden. DNA-verwantschapsonderzoek zou voor een doorbraak kunnen leiden, zoals het geval was in de zaak Marianne Vaatstra in Nederland. Om zulk onderzoek uit te kunnen voeren, is een wijziging nodig in de Belgische wet, maar wat betekent dat voor de privacy van alle inwoners? In De zaak Y (VRT) pluist Max-Lena vanden Eynde dit onderwerp genuanceerd, behapbaar en invoelbaar uit, met een mooie rol voor Caeckaerts ouders.

The Runaway Princesses

Amerikaans - royals

Dat de sjeik van Dubai zijn vele vrouwen en dochters gevangen houdt in een gouden kooi, is, hoe triest ook, geen nieuws. Maar de vierdelige New Yorker-podcast The Runaway Princesses onthult wel heel veel ijzingwekkende nieuwe details: over politiemensen die worden teruggefloten door Buitenlandse Zaken, over de sjeik die ook op Britse bodem zijn misselijkmakende gang kan gaan, en over zijn luidkeels om hulp schreeuwende dochters, die het slachtoffer zijn van een perfide systeem waarin geld het wint van rechtvaardigheid.

de podcastgids in je mailbox?