Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van camping tot sekte

Dr. Death - Bad magic

Amerikaans - oplichters

Bad Magic is het vierde seizoen van Dr. Death, een podcast over medische wanpraktijken in Amerika. Het enge aan de serie is niet alleen wat er is gebeurd, maar vooral hoe het mogelijk is. Hoe artsen opzettelijk kwetsbare mensen schaden, en hoe dit in het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem gewoon door kan blijven gaan.

Bad Magic verhaalt over miljonair-biotechmagnaat dr. Serhat Gumrukcu, die werd geprezen vanwege zijn 'baanbrekende’ onderzoek naar hiv, kanker en covid. Het is fascinerend en beangstigend om erachter te komen hoe een man zonder medische opleiding controversiële operaties en behandelingen kon uitvoeren, en zelfs door dr. Anthony Fauci, topadviseur voor de Amerikaanse regering, werd geprezen.

Zin van de dag

Nederlands - advies

Kersverse bijzonder hoogleraar Stine Jensen heeft als taak om filosofie bij het grote publiek te brengen. Dat doet ze onder meer met deze nieuwe podcast. Dagelijks bespreekt ze een levenswijsheid van een denker en geeft daar een korte toelichting bij. Ze citeert allerlei verschillende types, van Erasmus (‘Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten’) tot Dolly Parton (‘Als je de regenboog wilt, moet je de regen erbij nemen’). De ultrakorte podcast duurt slechts twee minuten, waardoor de gehaaste en areligieuze mens toch dagelijks een ‘stukje zingeving’ tot zich kan nemen.

The Retreat

Amerikaans - sektes

Wie een beetje thuis is in de spirituele wellnesswereld, kent de Vipassana-meditatie wellicht wel. Het is een uitermate populaire meditatiemethode die wereldwijd wordt onderwezen in tiendaagse stilteretraites. De Britse tweelingzusjes Emily en Sarah raakten in de ban van Vipassana, met extreme gevolgen. Hun radeloze vader mailde de Financial Times om aandacht te vragen voor de gevaren van deze ogenschijnlijk zo heilzame hobby.The Retreat is niet de eerste podcast over een spirituele beweging met sekte-achtige trekjes, maar wel een buitengewoon goeie.

De erfenis van Engel

Nederlands - journalistiek

Een onthutsende serie over het leven van de tanige ‘krottenkoning’ Cees Engel, die camping Fort Oranje van paradijselijk oord omploegde tot 25 hectare ellende. Caravans zijn compleet verloederd, ongure zaken zijn aan de orde van de dag. Maar de welvarende Engel moet niets hebben van kritiek, hij werpt zichzelf juist op als goeierik, die kwetsbare mensen als arbeidsmigranten, ex-bajesklanten en schuldenaars helpt door ze onderdak te bieden. In deze podcast zoeken de drie makers nauwkeurig uit wie Cees Engel nou precies was, en hoe het in godsnaam zo mis heeft kunnen gaan. Opzienbarende verhalen, grondige journalistiek.

de podcastgids in je mailbox?