Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids vol met waargebeurde misdaad

Beyond All Repair

Amerikaans – true crime

In 2002 wordt de 58-jarige Marlyne Johnson vermoord aangetroffen in haar huis. Al snel wordt haar schoondochter Sophia aangewezen als hoofdverdachte. Hoewel ze zelf blijft volhouden onschuldig te zijn, wordt Sophia, mede door een belastende getuigenis van haar broer Sean, veroordeeld.

Via een toevallige samenloop komt verslaggever en podcastmaker Amory Siverston in aanraking met de zaak en ze komt er al snel achter dat er veel meer achter steekt dan ze in eerste instantie vermoedt. Vrijwel geen van de betrokken die ze interviewt lijkt betrouwbaar en per aflevering neemt haar verbazing en frustratie toe.

Wie liegt er, of eigenlijk: wie liegt er niet? Beyond All Repair zit zo vol met onbetrouwbare vertellers dat het een waar huzarenstukje is dat er zo’n goed en vooral integer verslag van is gemaakt. Een van de beste truecrimepodcasts van de afgelopen jaren.

Split Screen: Kid Nation

Canadees - reality

Geïnspireerd door de literaire klassieker Lord of the flies zetten programmakers in de CBS-realityshow Kid Nation een groep van veertig kinderen tussen de acht en vijftien jaar in een verlaten dorp. Midden in de woestijn moesten ze zonder volwassenen en met een eigen regering een succesvolle samenleving zien te vormen. In de podcast Split Screen: Kid Nation spreekt cultuurjournalist Josh Gwynn met oud-deelnemers, hun familieleden en makers van de show, terwijl hij opnieuw het format en de belangrijke gebeurtenissen naloopt. Hoewel de podcast enigszins dramatiseert, roept hij wel een belangrijke vraag op: hoe ver kan je gaan met reality-tv?

Fallen Angels: A story of California Corruption

Amerikaans - true crime

Een jonge vrouw wordt bewusteloos aangetroffen in een hotelkamer vol drugs en bloed. De hotelmanager belt onmiddellijk een ambulance, maar de man die de kamer heeft gehuurd zegt dat dat niet nodig is. Hij is zelf dokter. Alles aan deze situatie is verdacht, maar de politie laat de man lopen. Dan ontdekt de hotelmanager waarom: de man in kwestie is het hoofd van de medische faculteit van de University of Southern California. In Fallen Angels: A Story of California Corruption probeert een verslaggever van de LA Times het deksel van deze doofpot te schroeven, maar hij stuit op ongekende weerstand.

The Sicilian Inheritance

Amerikaans - true crime

Bij iedere familieaangelegenheid van de Piazza’s wordt het verhaal verteld van Lorenza Marsala, de matriarch van de familie en de betovergrootmoeder van podcastmaker en auteur Jo Piazza. Terwijl haar man en kinderen aan het begin van de vorige eeuw naar Amerika vertrokken bleef Lorenza Marsala achter in Sicilië om de familieboerderij te verkopen, maar voor dat kon gebeuren werd ze vermoord.

Daarover bestaat binnen de familie Piazza geen twijfel, maar door wie, daar heeft niemand een antwoord op. Er zijn talloze theorieën, onder andere dat de Siciliaanse maffia erbij betrokken zou zijn geweest. Jo Piazza besluit om zelf op zoek te gaan naar de waarheid en reist met haar man en kinderen naar Sicilië. Met veel vaart en humor neemt ze je mee in haar onderzoek in The Sicilian Inheritance.

de podcastgids in je mailbox?