Vier podcasttips: van een heks tot bioscoopliefde

Op de vijfde rij in de bioscoop

Nederlands – film

Een deel van de magie van film is de plek waar je hem kijkt: in de bioscoop, de donkere ruimte met het grote scherm. Er klimmen zelfs mensen op de barricades om het sluiten van hun lievelingsbioscoop te stoppen.

In een nieuw tweeluik van Op de vijfde rij gaat Cesar Majorana de zalen in. Zo bezoekt hij in de eerste aflevering een leegstaande art deco-bioscoop in Limburg, praat hij met documentairemaker/filmprofessor Mark Cousins over het verdwijnen van het belangrijkste filmhuis van Schotland en gaat hij naar de heropening van een iconische bioscoop in Amsterdam. In de tweede aflevering vervolgt hij zijn reis langs unieke filmzalen en belandt hij onder meer in een van de oudste dorpsbioscopen van België, die op een wel heel bijzondere manier weet te overleven.

Gateway: Cocaine, Murder & Dirty Money in Europe

Amerikaans – true crime

De meest bizarre en gewelddadige misdaad vind je gewoon in ons kikkerlandje. De zaak rond drugsbaas Ridouan Taghi kent details die in een gangsterfilm overdreven zouden zijn: een afgehakt hoofd op de stoep, de moord op een befaamde misdaadjournalist en een prinses die voor haar veiligheid in het paleis moet blijven. De Amerikaanse podcast Gateway: Cocaine, Murder, & Dirty Money in Europe vertelt het verhaal vooral aan de hand van Nederlandse journalisten, met een dreigende soundrack eronder.

De heks van Anjum

Nederlands – true crime

In haar boek De heks van Anjum probeerde Margriet Brandsma de vele mysteries te ontrafelen in het leven van Marianne van der E, die in 1998 werd veroordeeld voor de moord op twee mannen. In de gelijknamige podcast die Brandsma voor Omrop Fryslân maakte, verwerkte ze de vele reacties die ze op haar boek kreeg. True crime van noord-Friese bodem, inclusief spannende ontmoetingen op parkeerplaatsen, vervormde stemmen en onthullende inkijkjes in het ontspoorde leven van de ongrijpbare Marianne.

A Bit Fruity

Amerikaans - interviews

De Amerikaan Matt Bernstein omschrijft zichzelf als een friendly queer Jew with very long nails en hij heeft niet voor niets meer dan 1,4 miljoen Instagramvolgers: Bernstein weet keer op keer (cultuur)politieke kwesties op een scherpe, inzichtelijke, visueel aantrekkelijke en vaak hilarische manier samen te vatten in een paar heldere slides, waarmee hij seksisme, homofobie, racisme en transfobie meedogenloos fileert. In zijn nieuwe podcast, A Bit Fruity, duikt hij steeds samen met een gast in één onderwerp. De tweede aflevering gaat over de roemruchte rechtszaak tussen het acteurskoppel Johnny Depp en Amber Heard, die in 2022 een alomtegenwoordige, van vrouwenhaat vergeven mediahype was. NBC-journalist Kat Tenbarge, die het als een van de eersten opnam voor Amber Heard, reconstrueert samen met Bernstein wat er allemaal gebeurd is rond die massaal bekeken rechtszaak. Dat doen de twee heel boeiend en inzichtgevend; zo ontzenuwen ze de mythe van ‘het perfecte slachtoffer’. Zonder overigens zichzelf te sparen – want trappen we niet allemaal steeds opnieuw in de val van een bekende vrouw publiekelijk kapotmaken, om dan later weer te beseffen dat dat onterecht was?  

de podcastgids in je mailbox?