Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van spookhuis tot leeuwentemmer.

Million Dollar Lover

Brits – oplichters

Carolyn heeft een aantal pandjes aan de Californische kust die miljoenen waard zijn. Als Dave op een dag haar tuin komt doen valt ze als een blok voor hem. Carolyn is 80 en Dave 57, maar dat is niet het enige struikelblok. Want Dave is een dakloze ex-junk die tien jaar in de bak heeft gezeten. Is hij op haar geld uit of is dit ware liefde? Hun Britse buurvrouw Sue, crimereporter bij de BBC, zette haar recorder aan en spreekt alle betrokkenen in Million Dollar Lover.

Iemands kind

Nederlands - persoonlijke verhalen

Een klein jongetje van een jaar of twee staat in een lange gang. Hij heft zijn vingertje op en kijkt schuin omhoog, alsof hij iets wil vragen. Het is een foto uit 1958 van de Amerikaanse fotograaf Leonard Freed, die destijds migranten uit voormalig Nederlands-Indië in Nederland fotografeerde. Creatief directeur Fabian Sapthu raakte gefascineerd door de foto en wil weten wie het kind is.

Sapthu neemt vijf afleveringen de tijd en grijpt de zoektocht aan om de context te schetsen en ook in zijn eigen geschiedenis te duiken. Want ook zijn vader kwam in die jaren van de Molukken naar Nederland. De podcast is professioneel gemaakt, met fijne voice overs mooie muziek van Sim Fane.

Ghost Story

Brits – (true) crime

Tristan Redman groeide op in een Victoriaans huis waar het spookte. Als hij zijn vrouw ontmoet, blijkt dat haar overgrootmoeder Naomi Dancy in 1937 in het naburige huis is vermoord. Redman duikt in de geschiedenis van zijn illustere schoonfamilie en ontdekt dat de dader misschien niet de door WOI getraumatiseerde broer was, maar Naomi’s echtgenoot, een flamboyante arts, die ook als spion en muzikant had gewerkt. De zevendelige Britse serie Ghost Story combineert gedegen journalistiek met een spannend verhaal over een moord en een geest zonder gezicht.

Mijn oom de leeuwentemmer

Nederlands - persoonlijke verhalen

Als jongetje ontmoette Lammert Voos op een familiebijeenkomst een oom die hij nog niet kende. Oom Derk had maar één arm, en vertelde dat die ooit was afgebeten door een leeuw. In Mijn oom de leeuwentemmer zoekt hij uit wat er waar is van alle fantastische verhalen die er over deze man rondgingen? Was hij echt dompteur geweest? En was hij echt bevriend geweest met Johnny Weismuller, beter bekend als Tarzan? Het niveau van deze podcast is enigszins amateuristisch, maar het verhaal maakt veel goed.

de podcastgids in je mailbox?