Vier podcasttips: van de superrijken tot de zomerspelen

Chefs de Mission

Nederlands – sport

Volgende zomer zijn de Olympische spelen in Parijs, en dus is het aftellen begonnen. Podcastkanon Nynke de Jong (Ik ken iemand die, Alle geschiedenis ooit) en Willem Dudok (De rode lantaarn) doen dat met een wekelijkse podcast waarin ze de mooiste Olympische verhalen van toen en nu bespreken. Zo vergelijken ze in de eerste aflevering hardloopwonder Femke Bol met de Oldenzaalse gouden medaillewinnares Ellen van Langen, en bespreken ze de legendarische Florence Griffith-Joyner. Beide presentatoren hebben veel podcastervaring en een grote liefde voor sport, dus ze schudden dit zo uit hun mouw. Dat hoor je ook wel een beetje, maar voor fans van programma’s als Andere tijden sport is dit een mooie voorbereiding op de aankomende sportzomer. 

Intrigue: The Immortals

Engels – wetenschap

Who wants to live forever? Nou, Bryan Johnson in elk geval wel. Elk jaar besteedt deze techmiljonair twee miljoen dollar aan experimenten om zijn leven te verlengen. In de BBC-serie The Immortals vertellen onsterfelijkheidspioniers over hun pogingen om met behulp van technologie het ouderdomsprobleem op te lossen. Johnson (45) doet dat onder meer door zichzelf bloedplasma van zijn zoon (17) toe te dienen. Onlangs liet hij na zes transfusies weten ermee op te houden. Het gewenste effect bleef uit.

Good Bad Billionaire

Engels - geld

Er zijn wereldwijd 2668 miljardairs. Hoe hebben ze dat geld verdiend en wat doen ze ermee om de wereld vooruit te helpen? Daarover gaat de BBC-serie Good Bad Billionaire, waarin bekende miljardairs langs de meetlat worden gelegd. Zijn ze goed, slecht of ‘gewoon’ miljardair? Amazonoprichter Jeff Bezos is de eerste poenschepper van de serie. Zijn ex-vrouw MacKenzie kreeg na hun scheiding 38 miljard, maar er zijn ook vrouwen die dat op eigen kracht bereikten, zoals Rihanna. Zij staat centraal in de tweede aflevering.

Classy with Jonathan Menjivar

Amerikaans - cultuur

Jonathan Menjivar komt uit de arbeidersklasse. Zijn ouders zijn allebei immigranten en werkten met hun handen. Hij heeft nu een baan als podcaster (hij werkte voor Fresh Air en This American Life), een koophuis en sokken van kasjmier. Over opwaartse mobiliteit en wat daar allemaal bij komt kijken maakt hij de podcast Classy
Hij vertelt zijn eigen verhaal, maar het blijft absoluut niet bij navelstaren. Hij spreek allerlei (ervarings-)deskundigen, vooral over de vraag hoe het is om je eigen klasse te ontstijgen: aan de ene kant natuurlijk fijn, want het brengt meestal meer welvaart met zich mee. Maar het kan ook gepaard gaan met ongemak, schaamte en schuldgevoel. Deze complexe kwesties benadert hij inzichtelijk en met humor, en dat is klasse. 

de podcastgids in je mailbox?