Na de moord op George Floyd, vandaag precies vijf jaar geleden, kon de wereld de ogen niet meer sluiten voor het verpletterende onrecht van institutioneel racisme.

‘Man sterft na medisch incident tijdens politie-interactie’, is de titel van het originele politieverslag, dat de ronde deed op social media. Het rapport beschrijft minutieus hoe de Amerikaan George Floyd – een ongewapende zwarte man – ‘fysiek weerstand bood’ bij zijn arrestatie.

Het is dankzij de video van een tienermeisje dat zij uiteindelijk niet wegkwamen met deze eigen, ‘verzonnen’ versie van de feiten. De zeventienjarige Darnella Frazier filmde met haar smartphone hoe iemand in een uniform koelbloedig zijn knie 9 minuten en 29 seconden lang in de nek van Floyd plantte. Floyd smeekte om zijn leven en zei 27 keer: ‘Ik kan niet ademen.’ Hij riep om zijn moeder.

Deze beelden bleken doorslaggevend bewijsmateriaal: de agent werd veroordeeld tot moord. De video ging viral en leidde tot demonstraties tegen politiegeweld en institutioneel racisme over de hele wereld. Ook in Nederland kwamen bijna twintigduizend mensen in opstand op De Dam. In 5 jaar na Black Lives Matter: Echo’s van De Dam reflecteren onder andere Sylvana Simons, Akwasi – als directeur van Omroep Zwart tevens eindverantwoordelijke voor de documentaire – Femke Halsema en Eric Corton op het heden en de toekomst van antiracisme-activisme en vertellen wat het Black Lives Matter-protest in eigen land heeft betekend.

Daarbij ontrafelt de documentaire ook de mediacommotie die ontstond naar aanleiding van Akwasi’s speech tijdens het protest. Akwasi: ‘Iedereen die daar was, wist dat het ging om solidariteit, om schouder aan schouder staan tegen racisme. Maar in de media ging het vooral over mijn speech, die gewelddadig, opruiend en gevaarlijk werd genoemd. Dat prikkelde mij: diezelfde week was er al een plan voor Omroep Zwart, want ik wilde iets doen tegen dat eenzijdige perspectief op racisme in de media.’⁠

5 jaar na Black Lives Matter: Echo’s van De Dam

zondag 1 juni

NPO 2 20.15-21.20

de nieuwste documentairetips in je mailbox?