Wekelijks tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op HBO Max. Met ditmaal onder meer een ijzingwekkende highschool-film van Gus Van Sant en de eerste internationale film van de Japanse grootmeester Kore-eda.

Elephant

Op 20 april 1999, de verjaardag van Hitler, richtten twee jongens een bloedbad aan op Columbine Highschool in een blanke, dure buurt in Littleton, Colorado. Met automatische wapens die ze op internet hadden besteld, vermoordden de achttienjarige Eric Harris en de zeventienjarige Dylan Klebold twaalf medeleerlingen en een leraar en verwondden er 23, van wie negen ernstig. De adembenemende verfilming Elephant van Gus Van Sant laat zien dat niet voor alles een remedie voorhanden is, dat niet op alles een concreet antwoord mogelijk is. Geen bloedfonteinen, geen verklaringen, maar des te verontrustender.

Perfect Sense

Wat als de Apocalyps nou eens niet van buiten komt? Wat gebeurt er als onze zintuigen het een voor een begeven? Het elegant vertelde Perfect Sense van David Mackenzie (Young Adam, Hallam Foe) is een dromerig verhaal over intimiteit en vertrouwen in de vorm van een gedoemde romance. De elliptische vertelstijl laat gelukkig veel vragen onbeantwoord en zo slaagt de film er in iets van de wanhoop en verwarring over te brengen die de personages ook moeten voelen.

La vérité (The Truth)

Speciaal voor de publicatie van de memoires van haar moeder, filmdiva Fabienne Dangeville (Deneuve), komt dochter Lumir (Binoche) met haar Amerikaanse man Hank (Hawke) even terug naar Parijs. Om te ontdekken dat de autobiografie van moederlief, getiteld La vérité (oftewel: de waarheid), vol staat met leugens. De eerste internationale film van de Japanse grootmeester Kore-eda (Nobody Knows, Shoplifter) is een zowel grappig als bijtend portret van een gebroken gezin, waarin iedereen (niet alleen Fabienne) een rol speelt. Bij HBO Max te vinden met de Engelstalige titel The Truth.

Lees ook ons interview met Hirokazu Kore-eda: 'Een verschil is wel dat men in een Frans gezin veel meer met elkaar in botsing komt dan in mijn Japanse gezinnen. Als ze het daar oneens zijn, zwijgen ze liever of keren ze elkaar de rug toe.’

Meer film- en serietips voor HBO Max