Niemand weet zo veel gevoel in een gewelddadig personage te leggen als hij: kameleon, meervoudig Oscarwinnaar en Trump-hater Robert De Niro.

In mei presenteerden acteur Robert De Niro en filmregisseur Martin Scorsese op het filmfestival van Cannes hun tiende gezamenlijke film, Killers of the Flower Moon – vijftig jaar na hun eerste, Mean Streets (1973). De samenwerking met Scorsese krijgt veel aandacht in het Franse documentaireportret van De Niro dat op dinsdag 29 augustus uitgezonden wordt in Het uur van de wolf. Regisseur Jean-Baptiste Péretié laat mooi zien hoe De Niro als geen ander gewelddadige personages weet neer te zetten, die ook een gevoelige kant hebben. En hij belicht de verdiensten van De Niro achter de schermen.

Zo stond de beroemdste quote uit Taxi Driver (1976) – ‘You talking to me?’, waarbij De Niro’s personage Travis Bickle voor de spiegel de hardgekookte versie van zichzelf oefent die hij wil worden – niet in het script. Het was een pure improvisatie van De Niro. Hij was ook degene die Scorsese aanspoorde om Raging Bull (1980) te maken. De filmmaker lag in het ziekenhuis met een zware depressie. De Niro had de autobiografie van bokser Jake LaMotta gelezen en wilde een boksfilm maken. Hij trainde uiteindelijk een jaar voor de film, veranderde daadwerkelijk in een bokser, en kwam vervolgens weer dertig kilo aan voor de laatste tien draaidagen van de film, waarin hij een uitgezakte versie van zijn personage moest spelen.

Die totale overgave is typerend voor De Niro, die door Quentin Tarantino – met wie hij samenwerkte voor Jackie Brown (1997) – de beste acteur van zijn generatie genoemd werd, en die in zijn leven twee Oscars won. De eerste, voor The Godfather II (1974), kwam hij niet ophalen, publiciteitsschuw als de jonge De Niro was. De tweede, voor zijn rol in Raging Bull, nam hij wél zelf in ontvangst. In de herfst van zijn carrière begon De Niro steeds vaker zelfparodiërende rollen te spelen, terwijl de acteur in interviews zijn afkeer van een bepaalde politicus ventileerde. Dat deed De Niro, die op 17 augustus tachtig werd, dan weer in dezelfde stijl als de grofgebekte straatvechters die hij zo vaak belichaamde. Twee woorden: Fuck Trump.

Robert De Niro - Hiding in the Spotlight

dinsdag 29 augustus

NPO 2 22.10-23.10

elke vrijdag