Imagine Fantastic Film Festival vindt dit jaar van 25 oktober t/m 4 november plaats in LAB111 en de FilmHallen, Amsterdam. We bekeken een deel van het aanbod en tippen vijf films.

Mami Wata

Steeds meer kinderen overlijden in de door vrouwen gerunde gemeenschap in kustplaats Iyi. De bevolking is bang dat de contacten tussen hun leider Mama Efe en de mysterieuze zeegodin Mami Wata zijn verstoord en een opstand dreigt. Helemaal als vreemdeling Jasper aanspoelt, die handig gebruik weet te maken van de onrust in Iyi. Het is aan de twee onderling zeer verschillende zussen Prisca en Zinwe om de harmonie te herstellen. Prachtige zwartwit-verfilming van volksverhaal uit Nigeria door regisseur Obasi; over de strijd tussen de seksen, traditie versus vooruitgang en noodgedwongen samenwerking. Lílis Soares won de prijs voor het beste camerawerk op Sundance2023.

(Gerhard Busch)

Restore Point

In 2041 kunnen mensen die doodgaan weer tot leven worden gewekt als ze hun eigen levens recent hebben gedownload in een soort persoonlijke powerbank. Maar niet iedereen blijkt zo’n tweede kans te willen. Dat ontdekt politie-inspecteur Em Trochinowska (Andrea Mohylová), die na een handvol moorden ook op samenzweringen op hoog niveau stuit. Geslaagde mix van film noir en thriller van regisseur Hloz, die zich voor de melancholieke toon en sombere beelden in zijn film duidelijk liet inspireren door sf-klassieker Blade Runner.

(Gerhard Busch)

River

Vernuftige sf-komedie van regisseur Junta Yamaguchi, die in 2020 ook al de sf-komedie Beyond the Infinite Two Minutes maakte, waarin een tv in een café ineens beelden gaat uitzenden van twee minuten uit de toekomst. Yamaguchi heeft iets met die twee minuten, want in River komen staf en bezoekers van een afgelegen herberg vast te zitten in een ‘time loop’ van, inderdaad, precies twee minuten. Denk Groundhog Day, maar dan weet iedereen wat er gebeurt en proberen ze er ook samen uit te komen. Wat aanvankelijk vooral komische situaties oplevert. Later wordt de toon serieuzer en weet de film ook te ontroeren.

(Gerhard Busch)

The Sweet East

Lillian raakt tijdens een schoolreis naar Washington, D.C. afgezonderd van haar medestudenten. Ze heeft geen enkele intentie om de groep terug te vinden en besluit een reis langs de oostkust af te leggen, waar ze vele excentrieke personages tegenkomt. Het absurdisme klotst tegen de plinten in deze droomachtige roadmovie. Zelfbewust en humoristischmaar ook rauw en cynischSchitterende hoofdrol van de getalenteerde Talia Ryder (Never Rarely Sometimes Always), die ook het openingsnummer inzong. Eerste speelfilm van regisseur Sean Price Williams, die vooral bekend is als cameraman van Good Time van de gebroeders Safdie.

(Mick Welten)

Vincent Must Die

Het gezapige leventje van de fletse Vincent neemt onverwachte wending wanneer opeens iedereen in zijn omgeving hem probeert te vermoorden. Het duurt even voordat Vincent en ook de kijkers doorhebben waarom, en dat is ook gelijk het beste deel van de film. Wat daarna volgt doet nog het meest denken aan een zombiefilm, en is – hoewel goed genoeg – niet half zo sterk als het vileine, verrassende en vaak droogkomische begin. Opvallend debuut van de Franse regisseur Stéphan Castang, dat grote hit was op diverse festivals van de fantastische film.

(Gerhard Busch)

Imagine Fantastic Film Festival

De nieuwe editie van Imagine Fantastic Film Festival vindt van 25 oktober t/m 5 november plaats in LAB111 en de FilmHallen in Amsterdam. Voor meer informatie, ga naar imaginefilmfestival.nl

elke vrijdag