De Ierse acteur Paul Mescal steelt de harten van de fans én dat van regisseurs.

De Ierse acteur Paul Mescal (1996) is een lady’s man. Geen ladies’ man, zoals in rokkenjager, maar een man die goed valt bij vrouwen. In 2020 steelt hij vele harten met zijn vertolking van de jonge arbeider Connell, die in de serie Normal People een gepassioneerde relatie begint met de chique Marianne. Zijn overwegend vrouwelijke fans zijn niet alleen onder de indruk van Connells stoere mannelijkheid, ze prijzen vooral zijn lef om ook zijn onzekere en kwetsbare kant te tonen.

En niet alleen de fans loven Mescals gelaagde vertolking, ook regisseurs zijn onder de indruk. Maggie Gyllenhaal strikt hem voor een bijrol in The Lost Daughter (2021), Saela Davis en Anna Rose Holmer vragen hem voor hun vissersdrama God’s Creatures en Charlotte Wells geeft hem de hoofdrol in het aangrijpende Aftersun. Dit betekent dat de eerste drie films van Mescal allemaal geregisseerd zijn door vrouwen. Paul Mescal is inderdaad een ladies’ man.

Paul Mescal in Aftersun

Maar zonder gekheid: Mescal is bovenal een fantastische acteur. Bijna tot zijn eigen verrassing. Als puber denkt hij nog rechten te gaan studeren, of een professionele Gaelic football-speler te worden, totdat hij op school verplicht wordt om zich aan te melden voor het schooltoneel. Zonder die verplichting had de stoere zestienjarige, zo zegt Mescal nu, zich waarschijnlijk nooit aangemeld. Paul wordt het spook in Het spook van de opera en ontdekt hoe heerlijk hij het vindt om op de planken te staan. De geplande rechtenstudie wordt snel afgeblazen en Paul gaat naar de toneelschool. Een tijdje probeert hij dit nog te combineren met het Gaelic football, maar na een gebroken kaak – het is een ruig spelletje – besluit hij dat de twee niet samengaan en kiest hij voor acteren.

Daarna gaat het heel snel. Na de doorbraak met Normal People (zijn eerste tv-rol) volgen de drie eerdergenoemde en zeer goed ontvangen films, maar er staat nog veel meer op stapel.

Begin februari is hij alweer in de Nederlandse bioscopen te zien in All of Us Strangers, de nieuwe film van Andrew Haigh, en als alles goed gaat zullen we hem later ook nog zien in de lang verwachte opvolger van Ridley Scotts epische drama Gladiator, al moeten de opnamen daarvoor nog beginnen.

Meer over Paul Mescal

elke vrijdag