Nederland/​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

VPRO Cinema

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

credits

Regie:
Paul Verhoeven
Cast:
Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint, Belinda Meuldijk, Susan Penhaligon, Rijk de Gooyer, Eddy Habbema, Edward Fox, Guus Hermus, Lex van Delden, Dolf de Vries, Reinhard Kolldehoff, Andrea Domburg
Scenario:
Paul Verhoeven, Gerard Soeteman, Kees Holierhoek
Productie:
Rob Houwer
Camera:
Jost Vacano
Muziek:
Rogier van Otterloo
Montage:
Jane Sperr
Schrijver:
Erik Hazelhoff Roelfzema
Kijkwijzer:
GIKJD
Jaar:
1977
Alt. titels:
Voor koningin en vaderland
Genres:
Oorlogsfilm, Drama, Thriller
Trefwoorden:
Verzetsfilm, WO II
Landen:
Nederland, België

waar te zien

on demand

op televisie