Verhoeven en Houwer werken weer samen

Producent en regisseur gaan Erfolg verfilmen

Regisseur Paul Verhoeven en filmproducent Rob Houwer gaan weer samenwerken. Houwer heeft de rechten verworven van het boek Erfolg (Succes) van de Duitse schrijver Lion Feuchtwanger. Scenarist Gerard Soeteman, die eerder voor het tweetal onder meer Turks Fruit en Soldaat van Oranje schreef, werkt momenteel aan het script.

Dat heeft Verhoeven vrijdag gemeld. Feuchtwanger schreef het verhaal in 1930 . Het boek vertelt over ‘een vrouw die opkomt voor het recht van haar geliefde ’, vertelt Verhoeven. Het verhaal speelt in het Duitsland van de jaren twintig, de periode waarin het nationaalsocialisme van Adolf Hitler opkwam. ‘Haar man belandt in de gevangenis vanwege allemaal onzinnige aanklachten.’

Houwer en Verhoeven hadden hun zinnen al eerder op het boek gezet, maar de rechten lagen bij een Duitse producent die er een televisiefilm van gemaakt heeft.

Het Nederlandse tweetal maakte tussen 1971 en 1983 vijf succesvolle films, waaronder Turks Fruit, Soldaat van Oranje en De Vierde Man. Daarna vertrok Verhoeven naar Hollywood, waar hij succes oogstte met onder meer Robocop, Total Recall en Basic Instinct.

‘De hernieuwde samenwerking met Rob bevalt bijzonder goed’, beklemtoont Verhoeven. ‘Mijn hart ligt op dit moment bij deze film en bij The Winter Queen.’ Het laatstgenoemde project is de verfilming van een Russische thriller van schrijver Boris Akoenin. De opnames zouden in de zomer van 2007 al plaatsvinden, tot hoofdrolspeelster Milla Jovovich plotseling zwanger bleek. De regisseur kan niet zeggen wanneer de opnames nu wel van start gaan.

Andere projecten waar de 70-jarige Verhoeven nog aan werkt zijn The Thomas Crown Affair 2 (die is vertraagd door de scriptstaking in Hollywood eerder dit jaar) en de verfilming van Knielen op een Bed Violen van Jan Siebelink. Ook verricht de Nederlander documentatie naar de Franse vrijheidsstrijdster Jeanne d'Arc voor een film over haar leven.

Verhoeven lanceerde de afgelopen week zijn langverwachte boek over het leven van Jezus.

Bron: ANP


Fragmenten uit Turks Fruit ( 1973).