Rutger Hauer benoemd tot Ridder

Koninklijke onderscheiding voor Nederlandse topacteur

Rutger Hauer heeft zaterdag één van de hoogste civiele onderscheidingen van ons land ontvangen van John Jorritsma, de commissaris van de Koning in Friesland. De 69-jarige acteur, die zijn carrière in 1969 op tv begon als Floris, mag zich nu dan eindelijk ook écht ridder noemen. In de Orde van de Nederlandse Leeuw wel te verstaan.

Het lintje werd hem zaterdag opgespeld bij zijn woonboerderij in het Friese Beetsterzwaag, waar Hauer het einde van de Nationale Rode Kruis Rally bijwoonde. Hij is al jaren actief betrokken bij de jaarlijkse autotocht. Na afloop werden enkele films van de acteur in diens tuin vertoond.

De boerderij is niet de vaste verblijfplaats van Hauer, die officieel in Los Angeles woont. Na twaalf jaar in Nederlandse films en series te hebben gespeeld, waaronder de hoofdrol in Paul Verhoevens Turks Fruit en Soldaat van Oranje, werd Hauer in 1981 gecast in Bruce Malmuth’s Nighthawks. Maar het was zijn tweede Hollywoodfilm dat hem werkelijk in Amerika deed doorbreken. In 1982 speelde hij namelijk de replicant en antagonist Roy Batty in Ridley Scott’s Blade Runner, een prijzenswaardige rol die hem een lucratieve toekomst in Hollywood garandeerde. Hauer heeft sindsdien in nog maar een handvol Nederlandse producties gespeeld, uit een oeuvre van meer dan 125 titels. Recentelijk waren dat nog zijn rol als Freddy Heineken in De Heineken Ontvoering en als vader van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in Black Butterflies.

Rutger Hauer heeft het lintje volgens Jorritsma gekregen vanwege zijn uitzonderlijke acteerprestaties. "U heeft gespeeld met de groten uit de filmwereld en wie dat kan zeggen, behoort zelf ook tot die club."